Categories
AGENDA NASIONAL

Jajaran baharu ECRL jimat kos, lindungi permatang kuarza Selangor

SHAH ALAM, 6 JULAI: Jajaran baharu Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) diputuskan kerajaan Pakatan Harapan (PAKATAN) sebelum ini bukan sahaja menjimatkan kos malah mampu menyelamatkan Permatang Kuarza Genting Klang di Gombak, Selangor.

Anthony Loke Siew Fook berkata pengurangan kos sehingga RM21.5 bilion dapat dilakukan setelah PAKATAN memutuskan untuk tidak membina terowong sepanjang 18 kilometer di Banjaran Titiwangsa merentasi Genting Highlands ke Gombak.

“Keputusan itu sekali gus menyelamatkan Permatang Kuartza Genting Klang yang bakal musnah sekiranya terowong dibina. Kawasan tersebut merupakan khazanah semula jadi negara yang akan diiktiraf UNESCO,” kata bekas menteri pengangkutan dalam kenyataan hari ini.

Ahli parlimen Seremban turut menyeru lebih banyak pihak menyatakan pendirian supaya ia dapat diteruskan kerana turut memberi tempias pembangunan kepada daerah kurang membangun.

“Jajaran baharu yang melalui Kelantan, Terengganu, Pahang, Negeri Sembilan dan Selangor boleh memberikan kesan pembangunan kepada kawasan berkaitan dan ia juga dijangka terus sampai ke Pelabuhan Westport juga melalui kawasan Pulau Carey.

“Dengan adanya laluan keretapi di sana, ia bakal menyumbang kepada pembangunan strategik di kawasan berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan sebuah portal berita perniagaan yang menyebut Putrajaya sedang membincangkan kemungkinan mengembalikan jajaran projek ECRL sama seperti dirancang kerajaan Barisan Nasional.