Categories
PENDIDIKAN SELANGOR

Kafe muzium Unisel imbau sejarah lombong bijih timah

SHAH ALAM, 1 JULAI: Kafe Muzium@Food Valet di Universiti Selangor (Unisel) menjadi daya tarikan terbaharu kepada mereka yang ingin mengimbau sejarah perlombongan bijih timah di Bestari Jaya.

Pengarah komunikasi korporat Unisel berkata muzium berkonsepkan kafe itu menempatkan satu ruang pameran identiti kesenian artifak dan seni visual berkaitan aktiviti perusahaan tersebut dijalankan warga tempatan di sana.

“Menariknya, kafe itu turut menyediakan pelbagai jenis makanan dan minuman sama ada masakan barat atau tempatan. Selain pelajar dan kakitangan Unisel, ia juga boleh dikunjungi orang luar bagi melihat sendiri keunikannya,” kata Hasril Abu Hassan dalam kenyataan.

Beliau berkata ia mula dibuka pada 4 Disember tahun lalu adalah hasil cetusan idea Presiden dan Naib Canselor Prof Dato’ Dr Mohammad Redzuan Othman yang mahu pemuliharaan artifak dan peralatan perlombongan itu boleh dijadikan rujukan generasi akan datang.

“Objektif penubuhan bukan sahaja untuk kekalkan nostalgia tapak perlombongan biji timah terakhir di Malaysia namun menjadi aspek penting dalam membina perpaduan komuniti membabitkan individu, kumpulan, rakan perniagaan dengan warga Unisel,” katanya.