Categories
AGENDA NASIONAL

Keputusan seleweng dana SRC sebahagian kecil kes libat Najib

SHAH ALAM, 28 JULAI: Keputusan mahkamah hari ini mensabitkan hukuman salah terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak adalah sebahagian kecil berbanding banyak lagi kes melibatkannya terutama dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ketua penerangan KEADILAN berkata perkara berkenaan dibangkitkan sejak 2011 di Dewan Rakyat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Keputusan hari ini juga dicapai melalui kebebasan sistem kehakiman, prinsip yang diperjuang dan menjadi sebahagian asas penubuhan KEADILAN.

“Kita akan terus berjuang memastikan reformasi institusi dilaksanakan dan dipertahankan serta terus menambah baik persekitaran demokratik seiring dengan tata kelola kerajaan yang baik,” kata Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin dalam kenyataan.

Beliau berkata pihaknya menyambut baik keputusan mahkamah yang menyaksikan bekas perdana menteri berdepan tujuh pertuduhan dalam kes penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Shamsul Iskandar menjelaskan pihaknya bersama rakan-rakan dalam blok pembangkang akan terus bersama dan berikhtiar mengembalikan mandat rakyat untuk membolehkan reformasi menyeluruh dilaksanakan di segenap peringkat.

“Kami yakin rakyat mahukan reformasi dan akan terus menyokong pemimpin serta parti yang komited dengan agenda ini,” katanya.