Categories
AGENDA NASIONAL

NGO hantar memorandum hak pelarian, pencari suaka kepada kerajaan

SHAH ALAM, 1 JULAI: Tiga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) akan menghantar memorandum Hak Pelarian dan Pencari Suaka kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berhubung isu pelarian yang masuk ke negara ini.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) berkata kerajaan perlu mengambil serius perkara berkaitan dan ditangani mengikut konsep Islam walaupun Malaysia tidak menandatangani konvensyen mengenai pelarian 1951.

“Kami menolak sekeras-kerasnya mereka yang menyemarakkan kebencian dan tindakan melampau terhadap golongan pelarian mencari pelindungan.

“Kami berpendirian pihak menafikan hak pelarian sebagai manusia serta mengeksploitasi mereka yang tidak mempunyai hak perlindungan di sisi undang-undang adalah bertentangan dengan syariat Islam,” kata Mohd Azmi Abdul Hamid dalam kenyataan bersama pada sidang media di Hotel Carlton.

Kenyataan itu turut disokong Aliansi Masjid Sedunia Pertahan Al Aqsa dan Sekreteriat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura).

Memorandum berkenaan turut menggariskan lapan gesaan antaranya meminta polis bertegas terhadap sindiket penyeludupan pelarian masuk ke dalam negara.