Categories
AGENDA NASIONAL

Penyelidik UMK cipta sistem saringan integrasi tanpa sentuh

BACHOK, 13 JULAI: Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berjaya menghasilkan produk inovasi membolehkan proses saringan suhu di pintu masuk utama universiti itu dilakukan tanpa sentuh dalam usaha membendung penularan pandemik Covid-19.

Pengarah Bahagian Pengurusan Penyelidikan, Pusat Pengurusan Penyelidikan dan Inovasi (RMIC) UMK Dr Abdul Hafidz Yusoff berkata sistem integrasi yang dinamakan ‘UMK V-Integrated Screening System’ atau UMK-VISS itu dibangunkan oleh penyelidik dari Fakulti Biokejuruteraan dan Teknologi (FBKT), diketuai Dr Sarizam Mamat.

“Jika sebelum ini khidmat pengawal diperlukan bagi menyukat suhu, tetapi dengan penggunaan inovasi yang dihasilkan ini, membolehkan warga UMK hanya perlu melalui UMK-VISS dan bacaan suhu akan dipaparkan di skrin.

“Sekiranya suhu melebihi 36.5 darjah Celsius, buzzle akan berbunyi dan individu berkenaan tidak dibenarkan masuk ke dalam kampus UMK,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Produk inovasi itu, katanya mengggabungkan tiga elemen utama dalam satu sistem iaitu pengecam muka, pemeriksaan suhu badan dan cecair pembasmi kuman automatik.

Ia mampu melancarkan proses saringan kesihatan selaras dengan kemasukan pelajar UMK yang akan memulakan pengajian semula pada Oktober nanti selain dapat mengurangkan kontak antara manusia.

Beliau berkata, sistem pembasmi kuman automatik yang ada pada produk itu akan mengeluarkan cecair apabila diletakkan tapak tangan dan ini dapat mengelakkan jangkitan melalui sentuhan tangan ketika proses mensanitasi tangan.

“Warga UMK tidak perlu lagi memicit botol menggunakan tangan, sebaliknya sistem ini akan mengeluarkan cecair pembasmi kuman yang dihasilkan sendiri oleh penyelidik UMK berpandukan piawaian dan formulasi yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO).

“Bagaimanapun, pada masa yang sama semua langkah pencegahan lain seperti penjarakan sosial, kerap membasuh tangan, pemakaian pelitup muka, menjauhi kawasan sesak tetap perlu diamalkan oleh semua staf semasa bertugas di pejabat,” katanya.

Katanya, selain sebagai persediaan untuk saringan kepada kemasukan pelajar UMK, alat saringan kesihatan ini juga dilihat amat sesuai untuk ditempatkan di lokasi lain yang berisiko, termasuk hospital, klinik-klinik kesihatan, balai polis dan jabatan kerajaan yang lain.

-BERNAMA