Categories
AGENDA NASIONAL

Perbanyakkan lokasi artis mural serlah bakat

KUALA LUMPUR, 23 JULAI: Kerajaan diharap dapat memperbanyakkan tempat bagi artis mural berkarya misalnya mewartakan sesuatu kawasan atau mengadakan dinding khas untuk golongan seni itu ‘mencurahkan’ kreativiti mereka.

Pelukis mural, Abdul Hadi Ramli, 27, berkata ia bukan sahaja sebagai platform untuk menunjukkan hasil seni, namun pada masa sama mampu mengindahkan kawasan selain ‘menghidupkan’ tempat berkenaan.

“Kebanyakan pelukis mural ini mahu ekspresikan karya mereka pada dinding, dan kalau kita lihat sebenarnya ramai artis seni yang berpotensi di negara ini tetapi tidak diberikan ruang dan peluang.

“Kami pun sebenarnya hasilkan ia (lukisan mural) secara bersahaja untuk suka-suka, Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) ada board laman seni, jadi saya rasa ia mungkin boleh dinaik taraf supaya lebih banyak karya seni dapat dihasilkan,” katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu dalam program ‘Darah Muda’ terbitan Bernama TV malam tadi.

Pelukis Muhammad Suhaimi Ali 27, ketika melukis mural gergasi potret Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan wajah-wajah pemimpin negara di Taman Cahaya Alam Seksyen U12 Shah Alam pada 5 Julai 2020. Foto BERNAMA

Abdul Hadi merupakan seorang daripada pelukis mural gergasi pemimpin negara termasuk potret Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Taman Cahaya Alam, Seksyen U12, Shah Alam bersama dua rakannya, Muhammad Suhaimi Ali, 27, dan Muhamad Firdaus Nordin, 26.

Bagaimanapun, baharu sahaja ‘berusia’ dua minggu, ‘pameran’ mural gergasi memaparkan wajah pemimpin negara di dinding sebuah bangunan itu telah dicemari laku musnah (vandalisme) dengan contengan semburan cat merah memaparkan kata-kata yang tidak menyenangkan, tiga hari lepas.

Keadaan itu telah menyebabkan seluruh lukisan di dinding itu terpaksa dipadam dengan cara dicat semula dengan warna putih.

Mengulas mengenai perkara itu, Abdul Hadi mengakui kecewa dengan tindakan orang awam yang mungkin ‘buta seni’ itu sehingga tergamak melakukan perkara berkenaan, namun beliau dan rakan-rakan tetap positif dan menganggap ia sebagai suatu cabaran dalam industri itu.

“Siapa yang tak kecewa melihat karya diconteng dengan kata-kata kesat, rasa penat lelah tidak dihargai, tapi kita sentiasa positif, lepas dapat maklum balas daripada orang ramai yang turut tidak bersetuju dengan perkara itu, kami lagi bersemangat untuk menghasilkan mural lain, ia juga sebagai pemangkin semangat,” katanya.

Jelasnya, hasil mural itu juga mampu meningkatkan ekonomi kawasan terbabit, justeru, karya itu perlu dipelihara dan dijaga.

“Seni itu bertujuan mencantikkan kawasan bukan memburukkan dan menjadi tarikan orang ramai, selain dapat membina ekonomi di situ, contohnya kawasan Seksyen U12, Shah Alam, pada asalnya orang tak tahu tapi disebabkan mural ini, orang dah mula beri perhatian,” kata lulusan Sarjana Seni Halus dan Teknologi Universiti Teknologi Mara itu.

Mengulas perjalanan mereka selepas ini, Abdul Hadi berkata beliau dan rakan-rakan dalam perancangan untuk menghasilkan mural yang berskala besar dan di lokasi kedudukan yang tinggi bagi mengelakkan karya mereka dimusnahkan orang awam sekali lagi.

Beliau turut menasihati pelukis mural untuk menghindarkan karya yang berbentuk negatif sehingga memberi pengaruh tidak baik kepada masyarakat khususnya generasi muda.

“Mural ini juga bertujuan mendidik masyarakat, ada maksudnya tersendiri, macam mural yang kami hasilkan itu, ia sebagai tanda terima kasih kepada pengorbanan pemimpin negara mendepani pandemik Covid-19, bagaimana pemimpin ini tangani dengan baik,” katanya yang bercita-cita supaya karya mereka dapat dipamerkan di Balai Seni Negara pada masa hadapan.

-BERNAMA