Categories
AGENDA NASIONAL PENDIDIKAN

Permulaan sesi sekolah Tahun 1 – 4 lancar, SOP dipatuhi

KUALA LUMPUR, 22 JULAI: Murid Tahun 1 hingga Tahun 4 mula menyambung sesi persekolahan mereka yang tertangguh kira-kira empat bulan akibat penularan wabak Covid-19 hari ini dan rata-rata ibu bapa dilihat menitikberatkan aspek pematuhan tatacara operasi piawai (SOP) ketika sibuk menguruskan anak-anak ke sekolah.

Tinjauan Bernama mendapati ibu bapa memang gembira kerana anak-anak mereka dapat meneruskan pembelajaran di sekolah, namun pada masa sama masih ada perasaan bimbang dan khuatir mengenai keselamatan anak-anak mereka daripada ancaman Covid-19.

Perdip Singh, 42, yang menghantar anaknya ke Sekolah Kebangsaan Taman Seri Gombak awal pagi tadi berkata segala persiapan sekolah diatur seminggu awal dan dilakukan dengan teliti bermula dari rumah hingga ke pintu sekolah.

“Isnin baru-baru ini, sekolah ini ada kongsikan link video menerangkan SOP persekitaran sekolah dan kelas pelajar serta laluan yang sudah ditanda, saya dan anak menonton video berkenaan. Untuk itu, saya sentiasa nasihat anak supaya patuh SOP di mana sahaja dia berada.

“Sebelum bergerak dari rumah hari ini, saya pastikan dia dalam keadaan sihat dan bersedia untuk meneruskan fokus belajar di sekolah. Saya bekalkan pelitup separuh muka dan cecair pembasmi kuman serta tentunya memberi bekal makanan dari rumah,” katanya.

Sependapat dengan Perdip, Nur Hidayah Abdul Majid, 38, yang mempunyai anak yang bersekolah di sekolah sama berkata dia akan meneruskan rutinnya menghantar dan mengambil anaknya dari sekolah, demi keselamatan anaknya itu.

“Sebelum ini, saya memang menghantar dan mengambil anak di sekolah. Rutin ini akan saya teruskan tetapi ditambah dengan ‘extra cautious’ iaitu saya akan tiba lebih awal di sekolah untuk pastikan anak patuh SOP dan benar-benar selamat. Covid-19 ini bukan suatu perkara yang boleh kita main-main,” katanya.

Ketua Pengarah Pelajaran Dr Habibah Abdul Rahim yang melawat Sekolah Kebangsaan Putrajaya 9 (1) pada pukul 7.30 pagi berpuas hati dengan pengendalian tatacara kehadiran dan proses pembelajaran di sekolah berkenaan dalam suasana kebiasaan baharu.

Guru Besar sekolah berkenaan, Norzah Mohd Kassim yang mengiringi lawatan Dr Habibah berkata pihak sekolah telah mengambil inisiatif dengan menyediakan kod bar untuk setiap murid bagi tujuan mencatatkan kehadiran dan suhu badan mereka.

Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Selangor, Izmi Ismail berkata sebanyak 357,166 pelajar Tahun Satu hingga Empat kembali memulakan sesi pembelajaran di sekolah masing-masing hari ini melibatkan 17,429 kelas di 662 buah sekolah kebangsaan.

-BERNAMA