Categories
RENCANA WAWANCARA

Semarakkan kembali lagu rukun negara

Oleh Sakini Mohd Said

KUALA LUMPUR, 15 JULAI: “Ehh, lagu Rukun Negara? Tak pernah dengar pun, tak sangka kita ada lagu khas untuk Rukun Negara. Ini pertama kali mendengarnya.

“Yang saya tahu, kita ada pelbagai jenis lagu patriotik tetapi itu semua lebih fokus kepada menghargai kemerdekaan dan perajurit negara. Kalau yang khusus lagu Rukun Negara, memang tidak pernah tahu wujud”.

Itu respons beberapa rakan penulis ketika diminta pandangan mereka mengenai dua buah lagu yang dicipta khusus untuk Rukun Negara yang diperdengarkan semasa pelancaran sambutan Ulang Tahun Ke-50 Rukun Negara di Bangunan Perdana Putra, baru-baru ini.

Pada majlis penuh bermakna itu, lagu bertajuk Rukun Negara hasil ciptaan dan gubahan Pengarah Muzik Radio Televisyen Malaysia (RTM), Datuk Mokhzani Ismail, didendangkan oleh penyanyi terkenal kelahiran Sarawak, Dayang Nurfaizah bersama penyanyi yang popular dengan nyanyian lagu patriotik, Roy.

Ia kemudian disusuli dengan persembahan Datuk Syafinaz Selamat bersama dua lagi penyanyi yang sedang meningkat naik, Afieq dan Wani menyampaikan lagu Lima Prinsip Rukun Negara hasil ciptaan komposer terkenal negara, Datuk Wah Idris.

Hakikatnya, kedua-dua buah lagu itu bukanlah dicipta khusus sempena sambutan Jubli Emas Rukun Negara yang berlangsung selama tiga bulan bermula Khamis lepas tetapi ia adalah lagu yang sudah dihasilkan pada 2007 semasa kempen berkaitan dengannya sebelum ini.

Cuma, sejajar dengan peredaran masa bagi memenuhi rentak genre muzik terkini, lagu berkenaan diberi nafas baharu selain pembabitan penyanyi senior yang mempunyai ramai peminat seperti Syafinaz dan artis baharu bagi menambat hati pendengar.

Hasil lukisan peserta dipamerkan berhadapan Restoran KFC dalam Pameran Pertandingan Lakaran Rukun Negara anjuran PLUS Malaysia Berhad di Galeri Jejantas Sungai Buloh. Foto ASRI SAPFIE/SELANGORKINI

Mana silapnya?

Sebelum ini, lagu Lima Prinsip Rukun Negara dinyanyikan sendiri oleh penciptanya, Wah bersama anaknya, Natasha Ines Wah Idris manakala lagu ciptaan Mokhzani berjudul Rukun Negara, kekal dengan penyanyi asalnya, Dayang Nurfaizah dan Roy.

Biarpun demikian, mengapa masih ramai tidak tahu mengenai kewujudan lagu ini? Walhal, ia sudah lama dicipta, malah usianya pun sudah menghampiri lebih satu dekad, yakni 13 tahun, namun masih ada lagi yang terpinga-pinga bila ditanya mengenai lagu berkenaan.

Di mana silapnya dan mengapa lagu yang dicipta khusus untuk menggalakkan penjiwaan Rukun Negara dalam sahsiah kehidupan masyarakat ini seolah-olah ‘dipandang sepi’?

Berpeluang bertemu dengan Wah baru-baru ini, beliau yang juga ikon komposer bertaraf antarabangsa kelahiran Ipoh, Perak ini menyuarakan rasa kegembiraannya kepada Bernama apabila lagu gubahannya itu terpilih untuk diperdengar kembali bersempena sambutan penuh bermakna selama tiga bulan ini.

Sedikit pun tidak pernah menyangka lagu berjudul Lima Prinsip Rukun Negara itu terpilih untuk menyemarakkan lagi sambutan Jubli Emas Rukun Negara, beliau mengharapkan lagu itu dapat membantu masyarakat untuk lebih menjiwai prinsip berkenaan.

Bagaimanapun, di sebalik keterujaan itu, beliau tidak menafikan bahawa jauh di sudut hatinya turut merasa terkilan apabila lagu yang sudah lama diciptakannya itu termasuk lagu patriotik gubahan komposer lain kurang mendapat perhatian stesen televisyen mahupun radio tempatan untuk dimainkan.

Bersifat sekadar ‘bermusim’, biasanya lagu bergenre sebegini hanya berkumandang semasa bulan kemerdekaan sekali gus dilihat sebagai antara faktor yang menyebabkan ramai tidak menyedari kewujudan pelbagai lagu patriotik yang ada ketika ini termasuklah lagu Rukun Negara.

‘Aset’ tidak dimanfaatkan

Hakikatnya, ia bukanlah isu baharu. Malah, polemik ini jugalah pernah diutarakan sebelum ini oleh penulis lirik lagu terkenal, Habsah Hassan mahupun penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza Tarudin yang melihat isu itu perlu diambil perhatian oleh pihak berkenaan.

“Sayanglah, kita sudah lama ada aset (lagu Rukun Negara) tetapi tidak dimainkan oleh stesen televisyen dan radio kerana dikatakan tidak ada nilai komersial. Bukan saja lagu Rukun Negara, tetapi juga lagu patriotik lain yang dicipta oleh komposer tempatan.

“Memang ada rasa terkilan juga sebenarnya kerana lagu Rukun Negara hanya ada tiga buah sahaja iaitu ciptaan saya, Datuk Mokhzani dan seorang lagi komposer pada zaman 70-an. Tidak banyak lagu Rukun Negara berbanding lagu patriotik lain.

“Jadi, apabila ia jarang dimainkan di radio dan televisyen, mereka yang sebelum ini pernah dengar mungkin sudah lupa. Manakala, yang langsung tidak pernah dengar, tidak akan tahu kewujudan lagu itu sehinggalah ia diaktifkan kembali semasa sambutan Jubli Emas Rukun Negara baru-baru ini,” kata Wah.

Berkecimpung dalam industri muzik sebagai komposer selama lebih 30 tahun, bapa kepada dua orang anak ini bukanlah calang-calang individu malah telah menghasilkan begitu banyak lagu untuk artis ternama negara, syarikat korporat selain lagu berunsur patriotik.

Malah, antara lagu bercorak kenegaraan gubahannya yang menjadi siulan ramai sehingga hari ini adalah lagu tema bersempena Sukan Komanwel 1998 berjudul ‘Standing In The Eyes Of The World’ yang dinyanyikan oleh ratu rock negara, Ella. Baru-baru ini lagu ini juga menjadi lagu khas untuk sambutan kemerdekaan Amerika Syarikat.

Tiada nilai komersial?

Justeru, beliau mengharapkan semua pihak khususnya stesen televisyen mahupun radio memainkan peranan mereka dalam menyemarakkan lagi lagu Rukun Negara serta lagu patriotik lain dan seeloknya ia diputarkan sepanjang masa, bukannya semasa Bulan Kebangsaan sahaja.

“Memandangkan lagu saya Lima Prinsip Rukun Negara dan lagu Datuk Mokhzani, Rukun Negara, diperdengarkan kembali semasa sambutan Jubli Emas Rukun Negara, jadi, diharapkan ia menjadi detik permulaan untuk lagu ini terus diputarkan sepanjang masa.

“Dalam hal ini, semua harus memainkan peranan sebagai rakyat Malaysia. Saya dan Datuk Mokhzani, sebagai pencipta lagu, telah menghasilkan banyak lagu patriotik termasuklah lagu Rukun Negara bagi menzahirkan rasa cinta kepada negara.

“Dan sekarang, adalah peranan radio dan televisyen untuk turut sama tampilkan sumbangan mereka dengan memainkan lagu itu dan bukannya hanya bergantung kepada RTM. Kita tidak suruh mainkan banyak kali, cuma mungkin dalam sehari, ada dua, tiga kali ia diputarkan.

“Apabila banyak kali didedahkan, lagu yang dianggap tidak sedap didengar awalnya, lama-kelamaan orang akan jadi suka juga. Paling penting, lagu sebegini mampu membangkitkan semangat patriotik kepada negara,” kata penerima anugerah Grand Master Brand Icon Leadership Award BrandLaureate 2017 ini.

Akan tetapi, benarkah lagu Rukun Negara dan patriotik lain tidak ada nilai komersial?

Mengulas mengenainya, Mokhzani yang juga pemain piano negara dan pernah melakar nama dalam Malaysia Book Of Records pada 2015 sebagai anak Malaysia pertama dilantik sebagai duta piano terkemuka jenama Hagspiel buatan Jerman yang berpusat di China, berkata trend penghasilan lagu bergenre berkenaan sudah jauh berbeza berbanding sebelum ini.

Sambil merujuk lagu Rukun Negara ciptaannya dan lagu Lima Prinsip Rukun Negara hasil gubahan Wah, kedua-dua lagu berkenaan bersifat lebih ‘catchy’, pop dan terkini mengikut rentak peredaran masa serta kehendak masyarakat khususnya anak muda.

“Berbanding sebelum ini, sekitar tahun 50-an, lagu patriotik lebih menjurus kepada konsep ‘marching’ bagi membangkitkan semangat dalam sanubari. Namun, perkembangan muzik semasa memperlihatkan lagu patriotik termasuklah lagu Rukun Negara diolah dan diberi nafas baharu, lebih ke arah pop kontemporari bagi menarik minat masyarakat.

Empat anak muda (dari kiri) Nur Azwa Mohammad Rozy, 22, Nur Atierah Mohammad Rozy, 20, Nur Nisrina Mohammad Rozy, 14, dan Anis Arisha Zulaika Shamzul Anuar,16, meraikan sambutan Ulang Tahun Ke-50 Rukun Negara sambil memegang ‘flashcard’ di Kuala Perlis pada 9 Julai 2020. Foto BERNAMA

“Contoh lain, lagu Gemilang ciptaan Aubrey Suwito dan lirik Asmin Mudin dendangan Jaclyn Victor. Orang lupa ia sebenarnya adalah lagu patriotik dan lagu ini mendapat sambutan menggalakkan. Ini menunjukkan lagu kenegaraan turut diminati ramai,” katanya.

Muzik sejagat

Ada sebabnya mengapa lagu sebegini perlu diputarkan sepanjang masa dan bukannya sekadar tertumpu pada Bulan Kebangsaan mahupun pertandingan sukan bertaraf antarabangsa, jelas Mokhzani.

Ini kerana lagu berkenaan mempunyai potensi tinggi bukan sahaja membantu masyarakat khususnya generasi muda untuk lebih mengingati lima prinsip Rukun Negara bahkan juga menjiwai makna tersirat di sebaliknya.

Seperti diketahui, lima prinsip Rukun Negara – Kepercayaan Kepada Tuhan, Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang-Undang serta Kesopanan Dan Kesusilaan – yang bermatlamat mencapai perpaduan lebih erat kalangan rakyat, sebenarnya sudah lama diterjemahkan menerusi muzik.

Ini memandangkan muzik bukan lagi dilihat sekadar hiburan, namun telah diangkat sebagai ‘bahasa sejagat’ yang mempunyai kuasa istimewa menyatukan pelbagai bangsa sepertimana yang diinginkan dalam Rukun Negara.

“Muzik ialah bahasa sejagat yang difahami oleh semua bangsa, berlainan latar belakang, tak kira apa fahaman sekali pun. Ianya bahasa penyatuan yang dapat menimbulkan rasa kekitaan dan tanggungjawab sesama masyarakat bersesuaian dengan konsep muzik yang mana irama dan lagu saling memerlukan.

“Kerana itu, muzik dilihat sebagai medium terbaik yang mampu berdiri sebagai satu wahana atau penghubung antara kita.

“Misalnya, apabila semua menyanyikan lagu Rukun Negara atau patriotik lain tanpa mengira bangsa dengan penuh semangat, ia sebenarnya secara tidak langsung memberi impak sangat besar dalam menyemarakkan perpaduan antara satu sama lain,” katanya.

– BERNAMA