Categories
AGENDA EKONOMI NASIONAL

BNM: PKS boleh mula bincang dengan bank struktur pinjaman

KUALA LUMPUR, 15 OGOS: Perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang memerlukan penstrukturan semula pembiayaan untuk menyokong aktiviti perniagaan mereka sementara perlahan-lahan pulih daripada pandemik Covid-19, boleh mula berbincang dengan bank, kata Gabenor Bank Negara Malaysia Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Beliau berkata bantuan kewangan yang disediakan bank termasuk pengurangan kadar faedah, lanjutan moratorium bersasar atau mengambil pinjaman baharu untuk menjana aliran tunai baharu bagi perniagaan baharu masing-masing.

Sejak Januari tahun ini, BNM telah menurunkan kadar dasar semalaman (OPR), secara kumulatif sebanyak 125 mata asas kepada 1.75 peratus, kadar paling rendah selama ia ditetapkan sejak 16 tahun lepas.

Sementara itu, moratorium yang berkuatkuasa pada 1 April, menyaksikan lebih 90 peratus peminjam memanfaatkan bantuan berkenaan dan setakat 31 Julai, berjumlah sehingga RM66.6 bilion.

Daripada jumlah itu, RM23.3 bilion telah dimanfaatkan oleh sektor perniagaan manakala sejumlah RM43.3 bilion oleh rakyat.

Pembayaran semula secara fleksibel itu akan berakhir pada 30 September, 2020 tetapi institusi perbankan dijangka menyediakan peminjam yang terjejas dengan cara lain atau bantuan bersasar.

“Bank-bank telah lama menyokong para pelanggan dan mereka tahu kekuatan pelanggan masing-masing. Mereka juga boleh menyesuaikan produk kewangan mengikut keserasian bagi membolehkan pelanggan terus berdaya maju,” kata beliau dalam taklimat kepada editor kanan pada Khamis.

Sehubungan itu, Nor Shamsiah menggesa PKS, tulang belakang ekonomi untuk menghubungi bank masing-masing dan mengadakan perbincangan,

Sebagai contoh, beliau berkata pandemik yang berlaku sekarang ini telah memberi peluang kepada mereka yang bergiat dalam sektor penjagaan kesihatan untuk menghasilkan alat pelindung diri bagi meningkatkan perniagaan mereka.

Bagaimanapun, beliau menegaskan logistik turut memainkan peranan penting bagi mempercepatkan proses penghantaran.

Untuk suku kedua sahaja, bank telah menyediakan sokongan kewangan kepada perniagaan pada kadar yang rendah, mengagihkan sekitar RM181 bilion dengan RM56 bilion untuk PKS.

Sementara itu, ketika mengumumkan data Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) suku kedua, gabenor berkata, berkuatkuasa 1 September, Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) akan mula menawarkan penyelesaian khusus bagi membantu PKS, termasuk PKS mikro untuk menguruskan hutang mereka dan mempromosikan pengurusan kewangan yang mantap.

Ini berikutan pemindahan fungsi Skim Penyelesaian Pinjaman Kecil (SDRS) daripada BNM kepada AKPK.

“Dengan pemindahan ini, AKPK akan bertindak sebagai platform sehenti untuk kedua-dua individu dan PKS yang mencari perkhidmatan penyusunan semula hutang serta pendidikan dan nasihat kewangan,” kata Nor Shamsiah.

-BERNAMA