Categories
AGENDA NASIONAL

Lelaki Perancis bergelang merah jambu di Langkawi negatif Covid-19

LANGKAWI, 20 OGOS: Saringan pertama ke atas lelaki warga Perancis yang dikesan memakai gelang berwarna merah jambu di Lapangan Terbang Antarabangsa (LTAB) Langkawi, petang tadi, negatif Covid-19.

Ketua Polis Daerah Langkawi Supt Mohd Iqbal Ibrahim berkata lelaki berusia 64 tahun itu menjalani saringan Covid-19 di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sejurus tiba dari Doha, Qatar pagi tadi.

Terdahulu, beliau berkata pihaknya menerima maklumat mengenai lelaki berkenaan yang tiba di LTAB Langkawi dari KLIA kira-kira pukul 3.30 petang.

“Hasil siasatan mendapati lelaki yang bekerja dari rumah di Langkawi itu telah menaiki pesawat Qatar Airways dari Paris ke Doha, Qatar seterusnya menaiki pesawat yang sama ke KLIA semalam (19 Ogos).

“Lelaki itu tiba pada pukul 8.25 pagi tadi dan telah disaring oleh petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di KLIA dan keputusan saringan adalah negatif Covid-19,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mohd Iqbal berkata susulan keputusan negatif, lelaki terbabit dibenarkan menjalani kuarantin di rumahnya di Langkawi.

“Pihak KKM KLIA juga telah mengarahkan lelaki itu untuk bertemu dengan pihak Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) Kedah pada 1 Sept depan sebelum dijadual menjalani ujian calitan kali kedua sehari kemudian (2 Sept).

Mohd Iqbal berkata polis dan petugas Pejabat Kesihatan Daerah Langkawi akan membuat pemantauan ke atas lelaki itu di kediamannya dari semasa ke semasa untuk memastikan perintah kuarantin dipatuhi.

“Saya nasihatkan agar masyarakat jangan panik dan sentiasa mengamalkan tatacara operasi piawai (SOP) ditetapkan KKM sepanjang berada di Langkawi,” katanya.

-BERNAMA