Categories
AGENDA NASIONAL

Peniaga, pekerja di Napoh mahu saman pemilik kedai Nasi Kandar Salleh

ALOR SETAR, 14 OGOS: Selepas dikenakan hukuman penjara lima bulan dan denda RM12,000 oleh Mahkamah Majistret, pemilik kedai Nasi Kandar Salleh di Napoh, Kubang Pasu bakal menghadapi tuntutan saman pula oleh peniaga dan pekerja di kawasan berkenaan.

Perkara itu dimaklumkan Setiausaha Persatuan Pengguna Kedah (Cake) Mohamad Yusrizal Yusoff yang mewakili peniaga dan pekerja berkenaan yang mahu menuntut ganti rugi selepas pendapatan mereka terjejas ekoran penularan kluster Sivagangga.

“Setakat ini seramai 100 peniaga terdiri daripada pengusaha kedai runcit, kedai makan peniaga pasar malam dan pekerja yang bergaji harian di sekitar Napoh atau kedai Nasi Kandar Salleh membuat aduan kepada kita dan mahu menuntut ganti rugi selepas pendapatan mereka terjejas.

“Sebelum ini (sewaktu Perintah Kawalan Pergerakan) pendapatan mereka sudah terjejas lebih dua bulan dan sekarang terjejas semula susulan Temco (Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar) yang disebabkan oleh pemilik kedai nasi kandar itu,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Ketika ini Cake sedang mengumpul maklumat kerugian yang dihadapi peniaga dan pekerja bergaji hari di kawasan itu dan akan mengemukakan semua maklumat berkenaan kepada peguam.

Menurut Mohamad Yusrizal, Cake melantik seorang peguam yang bersedia menawarkan khidmatnya secara percuma dan tuntutan itu dijangka difailkan di mahkamah, minggu depan.

“Kita harap tindakan kita ini akan memberi pengajaran kepada semua orang supaya tidak sewenang-wenangnya melanggar tatacara operasi piawai yang ditetapkan kerajaan sehingga menyebabkan virus Covid-19 merebak,” katanya.

Semalam, pemilik kedai makan itu Nezar Mohamed Sabur Batcha, 57, dikenakan hukuman penjara lima bulan dan denda RM12,000 oleh Mahkamah Majistret selepas mengaku bersalah terhadap empat pertuduhan tidak mematuhi perintah pengawasan dan pemerhatian pada 14 Julai lepas sehingga mencetuskan kluster Sivagangga.

Pada 3 Ogos lalu, kerajaan mengumumkan pelaksanaan Temco di empat kawasan iaitu Mukim Ah, Mukim Hosba serta Mukim Binjal di daerah Kubang Pasu; dan Kampung Ulu, Padang Sanai di Padang Terap susulan penularan kes Covid-19 yang berpunca daripada kluster berkenaan.

-BERNAMA