Categories
AGENDA NASIONAL

Satu lagi kluster baharu dikesan di Kedah

SHAH ALAM, 15 OGOS: Satu lagi kluster baharu Covid-19, Sala direkod di Yan, Kedah selepas kes positif pertama dikesan membabitkan warganegara pada 13 Ogos.

Ketua pengarah kesihatan berkata pengesanan kes ke-9,148 dibuat melalui sistem survelan klinikal jangkitan pernafasan akut teruk (Sari) di Hospital Sultanah Bahiyah.

“Aktiviti pengesanan kes secara aktif dan saringan kontak rapat telah dijalankan pada 14 Ogos 2020 dan kes-kes dikesan positif pada 15 Ogos 2020.

“Ketiga-tiga kes yang dilaporkan pada hari ini adalah merupakan ahli keluarga kepada kes pertama (kes ke-9,148) dan kesemuanya warganegara Malaysia,” kata Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan.

Beliau menjelaskan setakat ini 80 kontak rapat kes ke-9,148 disaring dengan empat orang didapati positif manakala 76 individu lagi masih menunggu keputusan.

Semalam, kluster Muda membabitkan anggota polis dikesan di Kedah selepas pengesanan kluster Tawar membabitkan kanak-kanak berusia tiga tahun serta lima petugas hospital di negeri itu.