Categories
AGENDA BERITA UTAMA SUKANKINI

Sukma 2020: E-sukan Mobile Legend buru emas

SHAH ALAM, 10 OGOS: Selangor menyasar pingat emas dalam e-sukan Mobile Legend: Bang Bang, yang pertama kali dianjurkan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma).

Jurulatihnya Mohammad Al Hatta Shokri berkata harapan diletakkan kepada tujuh pemain dan pihaknya mengatur strategi terbaik untuk beraksi di Johor tahun depan.

“Kita ada tujuh pemain dan saya memberi tumpuan sepenuhnya kepada mereka supaya dapat beraksi dengan baik. Sasaran mesti dapat emas. Saya atur strategi, selebihnya bergantung kepada mentaliti mereka untuk menang,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata sebagai persediaan awal, tiga pemain akan beraksi dalam Liga Profesional Mobile Legend bermula 28 Ogos ini selama dua bulan.

Mohammad Al Hatta menjelaskan liga bertaraf antarabangsa itu landasan pemain menimba pengalaman di samping meningkatkan kemahiran mengawal tekanan dan membaca strategi pihak lawan.

Mobile Legend diperkenalkan sekitar 2016 dimain secara berpasukan dengan misi memusnahkan kristal pihak lawan.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari sebelum ini menyatakan industri e-sukan mampu berkembang pesat dan disokong Kerajaan Negeri.

Ia terbukti melalui penganjuran Permainan Siber Selangor, yang berlangsung sebanyak lima edisi selain Piala Duduk Rumah ketika Perintah Kawalan Pergerakan.