Categories
AGAMA NASIONAL

PAKATAN ingatkan PM titah Agong runding Belanjawan

SHAH ALAM, 29 OKT: Pakatan Harapan (PAKATAN) mengingatkan perdana menteri agar mengadakan rundingan segera dengan pembangkang berhubung isi kandungan Belanjawan 2021 sebelum dibentangkan di Dewan Rakyat pada 6 November ini.

Menerusi kenyataan bersama, Majlis Presiden PAKATAN berkata perbincangan perlu diadakan selaras titah Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah seterusnya mencapai objektif diingini baginda.

“Majlis Presiden amat bersetuju dengan DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bahawa amatlah penting dan serius untuk Belanjawan 2021 ini dirundingkan dengan pembangkang sebelum dibentang di Parlimen.

“Majlis Presiden yakin semua ahli parlimen akan terlibat di dalam sesi perbahasan yang sihat untuk memastikan Belanjawan 2021 mengutamakan kepentingan negara dan rakyat serta menepati aspirasi seperti dititah Tuanku,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan dikeluarkan Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) Mohamad Sabu dan Presiden Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Lim Guan Eng.

Semalam, Al-Sultan Abdullah menasihati ahli parlimen memberi sokongan padu kepada Belanjawan 2021 demi kesejahteraan rakyat serta pemulihan ekonomi negara yang terkesan akibat penularan Covid-19.

Mengulas lanjut, Majlis Presiden berkata Belanjawan 2021 perlu memberi fokus terhadap keperluan petugas barisan hadapan selain menetapkan hala tuju yang mampu memastikan negara terus maju sewaktu dan selepas pandemik.

Katanya, tumpuan termasuk mengenal pasti strategi pembangunan baharu untuk ekonomi dan membantu rakyat Malaysia yang terkesan akibat kehilangan pekerjaan ataupun pendapatan sepanjang tahun ini.

“Berjuta-juta rakyat Malaysia yang berada pada atau di bawah paras kemiskinan amat mengharapkan bantuan melalui belanjawan ini. Golongan yang tidak harus ketinggalan juga adalah yang mengharapkan moratorium pinjaman dilanjutkan,” katanya.