Categories
AGENDA NASIONAL

Tiada lagi lesen import baharu rokok mulai 1 Januari – Kastam

PUTRAJAYA, 30 DIS: Tiada lagi pengeluaran Lesen Import Rokok oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) bagi pemohonan baharu mulai 1 Januari 2021, kata Ketua Pengarah Kastam Datuk Seri Abdul Latif Abdul Kadir.

Namun, beliau berkata pemegang lesen import rokok sedia ada masih boleh membuat pembaharuan lesen.

“Bagi tujuan memperketatkan pembaharuan Lesen Import Rokok, syarat tambahan pengimportan kuantiti minimum rokok yang telah ditetapkan dalam tempoh 12 bulan hendaklah dipatuhi,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya mulai 1 Januari 2021, semua aktiviti pemunggahan muatan rokok, produk tembakau, peranti rokok elektronik dan bukan elektronik termasuk vape serta cecair/gel tanpa nikotin yang digunakan dalam rokok elektronik hanya dibenarkan di lima pelabuhan.

Abdul Latif berkata pelabuhan terbabit ialah Pelabuhan Barat dan Pelabuhan Utara di Pelabuhan Klang, Selangor; Pelabuhan Tanjung Pelepas, Johor; Pelabuhan Sandakan, Sabah dan Pelabuhan Senari, Sarawak.

“Aktiviti pemunggahan hendaklah menggunakan kontena ISO dimuatkan secara kontena muatan penuh (FCL) sahaja dan aktiviti pecah pukal adalah tidak dibenarkan,” katanya.

Abdul Latif berkata aktiviti transit untuk tujuan eksport melalui jalan darat adalah dibenarkan dengan syarat antaranya diimport melalui lima pelabuhan berkenaan, perjalanan dari pelabuhan pemunggahan yang telah ditetapkan terus ke destinasi terakhir di luar negara dan mematuhi peruntukan Akta Kastam 1967, Peraturan-Peraturan Kastam 2019 dan dasar jabatan yang sedang berkuat kuasa.

Beliau berkata bermula 1 Januari ini juga aktiviti pemunggahan dan eksport semula rokok keluar negara, produk tembakau, peranti rokok elektronik dan bukan elektronik termasuk vape serta cecair/gel tanpa nikotin digunakan dalam rokok elektronik menggunakan bot-bot kecil termasuk bot kumpit adalah tidak dibenarkan.

Katanya pengenaan duti/cukai dengan kemudahan pulang balik ke atas produk terbabit bagi tujuan eksport semula keluar negara hanya dibenarkan di Zon Bebas (ZB) sahaja tertakluk kepada syarat-syarat yang sedang dikuatkuasakan oleh JKDM.

Katanya selaras dengan Seksyen 93, Akta Kastam 1967, pengeksportan semula ke luar negara hendaklah dibuat dalam tempoh tiga bulan dari tarikh pembayaran duti/cukai, manakala tuntutan pulang balik boleh dibuat dalam tempoh tiga bulan dari tarikh pengeksportan semula ke luar negara.

Abdul Latif berkata pengenaan cukai ke atas produk-produk itu di semua Pulau Bebas Cukai (PBC) iaitu Langkawi, Labuan, Tioman dan Pangkor dan Zon Bebas (Perniagaan Runcit) akan bermula 1 Januari 2021.

“Sehubungan itu kelayakan pengecualian duti kepada pelancong serta pelawat ke atas rokok dan produk tembakau tidak lagi terpakai mulai 1 Januari 2021,” katanya.

Zon Bebas (Perniagaan Runcit) yang terlibat di bawah Seksyen 6A, Akta Zon Bebas 1990 adalah kawasan Bebas Cukai Stulang Laut, Johor; Zon Perdagangan Bebas Rantau Panjang, Kelantan; kawasan Bebas Cukai Pengkalan Kubor, Kelantan dan Zon Bebas Bukit Kayu Hitam, Kedah.

Abdul Latif berkata baki rokok dan produk tembakau yang telah diimport ke dalam PBC dan Zon Bebas (Perniagaan Runcit) sebelum 1 Januari 2021 boleh disimpan, dimiliki, dijual dan dilupuskan di dalam PBC dan ZB (Perniagaan Runcit) yang sama.

Katanya baki rokok berlabel setem cukai merah (MDNP) dan produk tembakau yang masih belum dibayar duti atau cukai yang hendak dibawa keluar ke Kawasan Utama Kastam (KUK) perlulah dijelaskan terlebih dahulu bermula 1 Januari 2021.

Selain itu, katanya 1 April 2021 merupakan tarikh kuatkuasa pengenaan duti dan cukai ke atas rokok dan produk tembakau yang diimport dari luar negara atau yang dibeli dari Kedai Bebas Cukai oleh pelancong asing dan warganegara Malaysia melalui semua jenis mod pengangkutan apabila produk dibawa masuk ke KUK.

Pelaksanaan itu adalah selaras dengan pembentangan Belanjawan 2021 yang dibentangkan pada 6 November lalu melibatkan beberapa pengenalan dasar baharu berkaitan produk-produk terbabit berkuat kuasa 1 Januari 2021.

– BERNAMA