Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Kerajaan Negeri teliti semula lokasi Pasar Agro Selangor

SHAH ALAM, 31 JAN: Kerajaan Negeri akan meneliti semula lokasi Pasar Agro Selangor terutama yang beroperasi di tapak sama atau berhampiran pasar tani.

EXCO pertanian dan asas tani berkata langkah memperluas operasi pasar itu ke seluruh negeri bagi memudahkan rakyat membeli hasil tani yang segar dan berpatutan.

“Contohnya jika pasar tani dibuka di Seksyen 13 Shah Alam, kita berpandangan pasar agro sepatutnya beroperasi di kawasan lain bagi memastikan rakyat semua tempat mendapat manfaat.

“Cadangan ini sedang dipertimbangkan, Insya-Allah saya akan bincang dengan agensi berkaitan secepat mungkin,” kata Ir Izham Hashim selepas meninjau pasar tani di pekarangan Stadium Shah Alam hari ini.

Beliau berkata lokasi baharu pasar agro turut mengambil kira kesediaan pengusaha kerana melibatkan jualan terus dari ladang.

Lokasi Pasar Agro Selangor meliputi Dengkil, Puchong, Petaling Jaya, Kuala Selangor, Sabak Bernam, Laman Niaga Komuniti Bandar Baru Bangi, Pasar Tani Selayang, My Farm Outlet Putrajaya, Seksyen 13 dan Seksyen 15 di Shah Alam.