Categories
AGENDA NASIONAL

Agong zahir dukacita, terkejut berita insiden LRT bertembung

KUALA LUMPUR, 25 MEI: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan rasa dukacita dan terkejut dengan berita kemalangan membabitkan pelanggaran dua tren Transit Aliran Ringan (LRT) semalam.

Istana Negara dalam kenyataan hari ini memaklumkan, Seri Paduka Baginda turut menzahirkan rasa syukur ke hadrat Ilahi kerana kesemua penumpang dalam kemalangan tersebut dapat dikeluarkan dari tempat kejadian dan dibawa ke hospital dengan segera bagi mendapatkan rawatan.

“Al-Sultan Abdullah mendoakan semoga semua mangsa kemalangan itu termasuk enam orang yang dilaporkan kritikal dan 15 yang separa kritikal dan kini menerima rawatan di HKL (Hospital Kuala Lumpur) dikurniakan kesembuhan segera,” menurut kenyataan Istana Negara itu.

Menyifatkan kejadian itu sebagai serius, Al-Sultan Abdullah turut menzahirkan setinggi penghargaan kepada petugas keselamatan dan kecemasan atas kepantasan serta kesungguhan mereka dalam usaha menyelamat dan merawat mangsa-mangsa kemalangan terbabit.

Pada masa yang sama Seri Paduka turut menzahirkan harapan agar pihak-pihak berkaitan memberikan keutamaan kepada mangsa-mangsa kemalangan, khususnya dalam bentuk keperluan rawatan menyeluruh dan kebajikan mereka.

Menurut Istana Negara, Yang di-Pertuan Agong menzahirkan harapan agar insiden itu dijadikan iktibar kepada semua pihak berkaitan untuk memastikan ia tidak berulang pada masa hadapan demi memastikan keselamatan penumpang terjamin dan dipelihara dengan sebaiknya.

-BERNAMA