Categories
ADN BERITA UTAMA SELANGOR

Benarkan NGO, korporat beli vaksin, edar percuma kepada rakyat

SHAH ALAM, 27 JUN: Kerajaan harus membenarkan badan bukan kerajaan (NGO), syarikat korporat dan individu membeli vaksin bagi diedarkan secara percuma kepada kepada orang awam.

Ahli Dewan Negeri Sentosa, Dr G Gunaraj berkata banyak pihak yang sanggup mengeluarkan dana sendiri untuk membantu masyarakat mendapatkan vaksin sekali gus mempercepat imuniti kelompok.

“Perkara ini wajar diberi perhatian kerajaan kerana secara tidak langsung mewujudkan sikap tanggungjawab dalam masyarakat untuk bantu memerangi krisis pandemik.

“Kegagalan kerajaan mengendalikan pemberian vaksin menderitakan rakyat yang bertarung nyawa melawan virus itu,” katanya menerusi kenyataan.

Beliau turut menempelak kenyataan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin yang meminta rakyat pergi ke pihak swasta jika ingin segera mendapatkan vaksin dengan kos ditanggung sendiri.

“Kerjasama menyeluruh antara kerajaan dan pihak yang sanggup menyediakan vaksin amat perlu. Ini kerana rakyat semakin derita, jadi vaksin perlu disegerakan,” katanya.