Categories
SELANGOR

PKP penuh: Polis Selangor keluar 2,251 kompaun ingkar SOP

SHAH ALAM, 15 JUN: Polis Selangor mengeluarkan 2,251 kompaun atas pelbagai kesalahan ingkar tatacara operasi piawai (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan penuh fasa pertama bermula 1 Jun.

Ketua polis negeri berkata tiga kesalahan utama ialah gagal mematuhi penjarakan fizikal, tidak memakai pelitup muka dan tidak mengimbas MySejahtera, lapor Berita Harian.

“Kompaun ini dalam tempoh 13 hari sehingga 13 Jun. Kesalahan yang paling banyak ialah tiada penjarakan fizikal, iaitu 541 kompaun.

“Kemudian diikuti kesalahan tidak memakai pelitup muka 523 kompaun, tidak mengimbas kod QR MySejahtera sebanyak 238 kompaun,” kata Dato’ Arjunaidi Mohamed semalam.

Menurut Arjunaidi berdasarkan penguatkuasaan pemantauan sepanjang tempoh terbabit, kebanyakan penduduk Selangor mematuhi SOP.

“Hanya segelintir penduduk Selangor masih gagal, ingkar dan mengambil mudah, seperti SOP yang mudah iaitu penjarakan fizikal dan pelitup muka.

“Sepatutnya semua orang sudah faham tetapi masih ada yang ambil mudah dengan tidak memakai pelitup muka dan berkumpul. Ada juga majikan gagal menentukan agar pekerja merekod kehadiran atau mengimbas MySejahtera,” katanya.