Categories
AGENDA NASIONAL

CAC Stadium Malawati: Tiada lagi barisan panjang orang ramai

SHAH ALAM, 15 JULAI: Tiada lagi barisan panjang kelihatan di Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) Stadium Malawati di sini setakat jam 11.20 pagi tadi.

Antara tindakan kawalan termasuk menambah jumlah petugas dan memasukkan lebih ramai pesakit ke bahagian dalam stadium, lapor Twitter Bernama.

Kehadiran orang ramai ke CAC berkenaan terkawal berbanding Isnin lepas susulan beberapa penambahbaikan dilakukan Kementerian Kesihatan (KKM).

Jurucakap Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) berkata antaranya memperluas ruang Bahagian Kecemasan yang dilengkapi tangki oksigen selain satu kawasan baharu dibuka di pekarangan stadium bagi saringan ke atas pekerja industri.

Jumlah pegawai perubatan serta ambulans turut ditambah, selain ruangan tempat duduk penonton di dalam arena stadium dipenuhkan bagi mengurangkan jumlah pengunjung berada di luar stadium.

CAC Stadium Malawati juga menerima sumbangan 10 khemah daripada Kerajaan Selangor, 14 khemah daripada Pasukan Bantuan dan Tindakan Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMARET) selain sumbangan kotak makanan daripada badan bukan kerajaan (NGO).

Isnin lalu, hampir 4,000 individu hadir ke CAC tersebut bagi membuat penilaian kesihatan.