Categories
AGENDA SUKANKINI

Keadaan angin tidak memihak skuad pelayaran di Tokyo

TOKYO, 26 JULAI: Keadaan angin yang tidak memihak kepada skuad negara di Enoshima Yacht Harbour, menjejaskan rentak atlet pelayaran Khairulnizam Mohd Afendy dan Nur Shazrin Mohamad Latif yang bergelut untuk mendapatkan kedudukan terbaik dalam acara masing-masing hari ini.

Khairulnizam yang sebelum ini menghuni kedudukan ke-26 dalam Race 1 acara Laser Standard semalam, kembali memperbaiki kedudukan kepada 14 dalam Race 2 hari ini, selepas perlumbaan itu ditangguhkan semalam, susulan cuaca buruk.

Bagaimanapun, tiga kali Olimpian yang juga pemenang pingat perak Sukan Asia itu sekadar menduduki tempat ke-28 pada Race 3.

Selepas tiga siri perlumbaan, Khairulnizam menghuni tangga ke-27 daripada 35 peserta dengan 40 mata bersih.

Karle Tapper dari Finland mengungguli ranking ketika ini dengan lima mata bersih, diikuti pemenang pingat perak edisi lepas Tonci Stipanovic dari Croatia dan pemenang pingat perak Olimpik London 2012 Pavlos Kontides dari Cyprus, yang juga pemenang pertama pingat Olimpik untuk negara itu.

Jurulatih kebangsaan Mohd Afendy Abdullah berkata walaupun kesilapan kecil dilakukan oleh Khairulnizam menjejaskan kedudukan dalam Race 3, namun beliau yakin atlet negara berpeluang memperbaiki kedudukan keseluruhannya.

“Ketika Race 2 keputusan agak baik, tapi ketika penghujung Race 3, arah angin berubah dan Khairulnizam melakukan kesilapan kecil. Dia sepatutnya mengekalkan kedudukan.

“Kita masih mempunyai tujuh perlumbaan. Dia masih lagi berpeluang untuk memperbaiki kedudukan. Dia masih boleh menamatkan saingan dalam kelompok 15 ataupun mungkin 10 terbaik,” katanya ketika dihubungi.

Sementara itu, dalam acara Laser Radial wanita, atlet muda sensasi negara Nur Shazrin, yang memulakan cabaran hari pertama dengan kedudukan ketiga semalam, gagal mengulangi prestasinya hari ini dalam Race 3 dan menamatkan saingan di kedudukan ke-33.

Bagaimanapun, atlet berusia 23 tahun itu kembali memperbaiki kedudukan kepada 14 dalam Race 4, kedudukan keseluruhan di tangga ke-17 daripada 44 peserta dengan 42 mata bersih.

Line Flem Hoest dari Norway mengetuai perlumbaan dengan tujuh mata bersih, diikuti Vasileia Karachaliou dari Greek (sembilan mata bersih) dan pemenang pingat gangsa edisi lepas Anne-Marie Rindom (14 mata bersih).

-BERNAMA