Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB taruh harapan pingat emas pertama Olimpik Tokyo

SHAH ALAM, 24 JULAI: Dato’ Menteri Besar menaruh harapan kepada kontinjen Malaysia untuk membawa pulang pingat emas pertama pada temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020.

“Selamat berjaya saya ucapkan kepada seluruh warga kontinjen Malaysia terutamanya atlet-atlet dari Selangor.

“Ayuh realisasikan impian untuk pingat emas pertama bagi Malaysia di Sukan Olimpik. Semoga berjaya!” tulis Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Twitter hari ini.

Malam tadi, pembukaan temasya sukan terbesar dunia berlangsung dalam stadium yang hampir kosong apabila kurang 1,000 orang kenamaan menghadiri majlis di Stadium Olimpik yang mampu memuatkan 68,000 penonton.

Temasya sukan berprestij bermula 23 Julai hingga 8 Ogos ini menyaksikan seramai 30 atlet negara akan beraksi dalam 27 acara membabitkan 10 jenis sukan.

Empat daripadanya mewakili Selangor iaitu Phee Jing En (renang), Lee Hup Wei (lompat tinggi), Gavin Kyle Green (golf) dan Farah Ann Abdul Hadi (gimnastik artistik).

Pada edisi Rio 2016, Malaysia yang diwakili 32 atlet membawa pulang empat pingat perak dan sebutir gangsa, yang disifatkan pencapaian terbaik negara di Sukan Olimpik.