Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Vaksin Selangor bantu tiga beradik lengkap dua dos

GOMBAK, 22 JULAI: Hasrat tiga beradik untuk bersama-sama melengkapkan dua dos vaksin akhirnya kesampaian selepas berdaftar menerusi program Vaksin Selangor (Selvax) Komuniti.

Hamizan Sulaiman, 50, Hazwan Sulaiman, 47, dan Hazran Sulaiman, 43, menerima vaksin jenis Sinovac di Pusat Pemberian Paksin (PPV) Dewan Sri Siantan di sini semalam.

Pengurus Bank, Hamizan Sulaiman, 50

Hamizan yang berkhidmat sebagai pengurus bank berkata nama mereka dimasukkan pejabat penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Gombak Setia pada 27 Jun lalu.

“Alhamdulillah, selepas nama berdaftar di SELangkah, keesokannya (28 Jun) kami terus terima dos pertama dan hari ini (semalam) berjaya lengkap dua dos.

“Sebenarnya kami sudah buat pendaftaran di aplikasi MySejahtera sejak Februari tetapi tempoh menunggu agak lama sebelum dimaklumkan sebagai penerima program Selvax,” kata ibu tiga anak ketika ditemui Selangorkini.

Bagi Zarikhd Wahid, 36, dirinya bersyukur kerana terpilih sebagai salah seorang penerima vaksin Selvax serta telah melengkapkan dua dos.

Pembantu jualan Zarikhd Wahid, 36

Bapa kepada seorang cahaya mata itu berkata proses suntikan vaksin mengambil masa kurang sejam bermula dari stesen saringan gejala dan suhu sehingga kaunter pemerhatian.

“Program Selvax memastikan saya tidak perlu menunggu lama untuk menerima dos pertama dan kedua. Langkah mempercepatkan vaksin juga melindungi orang ramai daripada ancaman Covid-19,” katanya yang bekerja sebagai pembantu jualan.

Sebanyak 500,000 dos vaksin disediakan Kerajaan Negeri untuk menjayakan program percuma Selvax Komuniti yang memanfaatkan 250,000 rakyat.