Categories
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Dua atlet Selangor ke Paralimpik Tokyo terima RM20,000

SHAH ALAM, 13 OGOS: Kerajaan Negeri memperuntukkan RM20,000 kepada dua atlet Selangor yang mewakili negara ke Sukan Paralimpik Tokyo 2020 hujung bulan ini.

EXCO sukan berkata atlet olahraga Mohd Ziyad Zolkefli dan atlet berbasikal Muhammad Hafiz Jamali masing-masing menerima RM10,000.

“Sumbangan ini diharap dapat membakar semangat mereka untuk beraksi cemerlang dan menghadiahkan pingat buat negara.

“Selangor komited melahirkan seberapa ramai atlet untuk temasya sukan antarabangsa selain terus memantau pencapaian dan prestasi mereka,” kata Mohd Khairuddin Othman pada majlis perjumpaan dan sembang santai bersama atlet Selangor secara maya hari ini.

Beliau berkata sekiranya kedua-dua atlet berkenaan dapat meraih pingat di sukan dunia itu, mereka bakal menerima ganjaran lebih besar.

“Jika pulang dengan cemerlang, kami akan bawa (bincang) ke Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri untuk beri ganjaran bersesuaian. Sejarah dah buktikan Ziyad terima sebuah rumah ketika menang (Paralimpik Rio 2016).

“Kita harap Ziyad dapat kekalkan pingat emas dan Hafiz boleh mengambil semangat juang Datuk Azizul Hasni Awang (pemenang pingat perak Olimpik Tokyo 2020) dalam penampilan pertama ini,” katanya.

Pada kejohanan di Rio, Ziyad melakar kilauan pingat emas apabila mencipta rekod baharu dunia dalam acara lontar peluru F20 (masalah pembelajaran).

Seramai 22 atlet termasuk empat wanita akan menggalas cabaran negara dalam sembilan jenis sukan pada temasya sukan bermula 24 Ogos hingga 5 September ini.

Sejak mengambil bahagian pada 1972, Malaysia mengumpul 11 pingat iaitu tiga emas, dua perak dan enam gangsa.