Categories
AGENDA NASIONAL

Pemuzik jalanan ditempatkan di PPV Selangor, bantu jana pendapatan

BANTING, 7 OGOS: Nasib pemuzik jalanan atau busker akan terbela apabila mereka ditempatkan di pusat pemberian vaksin (PPV) di bawah program Vaksin Selangor (Selvax).

EXCO kebudayaan dan warisan berkata buat permulaan Dewan MPKL Banting Baru menjadi PPV pertama menempatkan kumpulan tersebut semalam.

EXCO Kebudayaan dan Warisan Borhan Aman Shah

Borhan Aman Shah berkata inisiatif itu adalah salah satu usaha membantu mereka menjana pendapatan selain ia disaran Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari.

“Perbincangan dilakukan bersama Persatuan Busker Negeri Selangor berhubung perkara ini dan mereka mempunyai seramai lebih 2,000 ahli.

“Persetujuan dicapai dengan menempatkan busker ini di PPV negeri ini. Namun terdapat syarat iaitu ahli mestilah menetap di daerah PPV tersebut supaya usaha membantu ini sampai kepada golongan sasaran,” katanya.

Borhan berkata demikian ketika ditemui pada program Selvax Komuniti DUN Tanjung Sepat di Dewan MPKL Banting Baru semalam.

Beliau yang juga wakil rakyat Tanjung Sepat bercadang menempatkan kumpulan busker di empat PPV mega.

Kerajaan Persekutuan membuka empat PPV mega menerusi Pelan Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) iaitu di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur; Universiti Malaya, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Ideal Convention Center (IDCC) Shah Alam.