Categories
AGENDA NASIONAL

Pesakit meningkat, hospital Klang alu-alukan sumbangan alat perubatan

SHAH ALAM, 2 OGOS: Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) Klang mengalu-alukan orang ramai untuk terus membantu menangani peningkatan jumlah pesakit Covid-19 di hospital itu terutamanya sumbangan pemekat oksigen.

Pengarahnya Dr Zulkarnain Mohd Rawi berkata pihaknya amat berterima kasih atas pelbagai jenis sumbangan diterima HTAR selama ini dan berharap orang ramai terus menghulurkan sumbangan bagi membantu merawat pesakit sekali gus meringankan beban petugas barisan hadapan.

“Jika tiada (sumbangan), memang tidak cukup (untuk menampung keperluan pesakit Covid-19),” katanya yang dihubungi Bernama hari ini.

HTAR menerusi kenyataan yang dimuat naik dalam Facebook Sabtu lepas memaklumkan menerima sumbangan sebuah bas daripada pendakwah bebas Ebit Lew untuk membawa pesakit Covid-19 ke pusat kuarantin.

Sebelum itu, HTAR turut menerima 12 unit pemekat oksigen dan peralatan perubatan sumbangan Pertubuhan Amal Perubatan Ibu Sina Malaysia (Papisma) Selangor dengan kerjasama Yayasan Amal Malaysia serta sebuah kontena penyimpanan mayat daripada MIC.

Dalam pada itu, Dr Zulkarnain berkata pihaknya akan memberi laluan kepada projek pembangunan hospital medan di HTAR yang dibantu oleh MERCY Malaysia, hasil peruntukan sumbangan daripada Maybank yang menempatkan hingga 100 katil tambahan.

HTAR sebelum ini memaklumkan projek itu akan diserahkan untuk penggunaan pada Rabu ini.

— BERNAMA