Categories
AGENDA NASIONAL

Kerajaan PAKATAN prihatin kekalkan hutan simpan, buat penggantian serentak

SHAH ALAM, 24 SEPT: Kerajaan Negeri ditadbir Pakatan Harapan (PAKATAN) mengamalkan proses penggantian secara serentak bagi mana-mana kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) yang ingin dinyahwarta.

EXCO alam sekitar Hee Loy Sian berkata ia selaras dengan pindaan Enakmen (Pemakaian) Akta Perhutanan Negeri Selangor (APN) 1985 yang telah dilaksanakan Kerajaan Negeri pada 2011 iaitu berkaitan keperluan penyiasatan awam bagi cadangan penyahwartaan HSK.

Menurutnya penyahwartaan Hutan Simpan Bukit Cherakah bagaimanapun telah berlaku sebelum pindaan Enakmen APN 1985 iaitu pada 2006.

“Justeru, penggantian kawasan HSK secara serentak didapati tidak diamalkan oleh kerajaan negeri pada masa tersebut.

“Hal ini membukitkan dengan jelas bahawa Kerajaan Negeri Selangor pada masa kini adalah lebih prihatin dan komited dalam melindungi hutan simpanan kekal di samping meningkatkan peratus keluasannya dari masa ke semasa,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas isu projek pembangunan berhampiran Hutan Simpan Bukit Cherakah dan Hutan Komuniti Shah Alam (SACF) yang ditularkan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) berkaitan alam sekitar serta turut dilaporkan portal berita beberapa hari lalu.

Laporan berkenaan mendakwa satu lagi kawasan hutan di Selangor iaitu SAFC berdepan risiko pembangunan dengan draf rancangan tempatan terbaharu Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) menetapkan sebahagian SACF sebagai tanah perkuburan dan projek pembangunan bercampur.