Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Kes Covid-19 negeri dijangka terus menurun, capai paras minimum

SHAH ALAM, 9 SEPT: Kes Covid-19 di Selangor dijangka terus menurun pada minggu akan datang berdasarkan corak jangkitan beberapa hari kebelakangan ini.

Pengarah Jabatan Kesihatan Selangor berkata kes harian dan mingguan di negeri ini juga dijangka mencapai tahap minimum yang disebut sebagai paras endemik.

“Mengikut trend kes harian dan mingguan terkini yang terus menunjukkan penurunan, dapat dijangkakan bahawa akan terdapat penurunan berterusan pada minggu-minggu mendatang.

“Penurunan perlu dikekalkan atau ditambah baik dengan meningkatkan lagi program imunisasi Covid-19 di Selangor terutama membabitkan golongan sasar seperti pekerja tempatan dan asing serta remaja yang bakal kembali ke sekolah tidak lama lagi,” kata Dato’ Dr Sha’ari Ngadiman.

Sementara itu, beliau berkata saringan kepada individu bergejala perlu terus ditumpukan sebagai strategi mengawal penularan wabak di negeri ini.

“Mereka yang bergejala digalak mendapatkan rawatan segera tanpa berlengah kerana langkah ini akan memberikan impak positif dalam mengawal pandemik di Selangor,” katanya.

Selangor mencatatkan jangkitan paras 2,000 tiga hari berturut-turut mulai Isnin. Sebanyak 2,989 kes direkodkan semalam, 2,107 kelmarin manakala 2,126 kes pada Isnin.