Categories
ADN SELANGOR

Peniaga sekitar Taman Templer diminta mohon permit sementara, tempoh lulus singkat

SELAYANG, 21 SEPT: Peniaga sekitar Taman Templer di minta memohon permit sementara daripada Majlis Perbandaran Selayang (MPS) bagi memastikan operasi perniagaan berjalan lancar.

ADN Taman Templer Sany Hamzan. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

Wakil rakyatnya Mohd Sany Hamzan berkata urusan permohonan permit akan dipemudah selain peniaga tidak perlu menunggu kelulusan dalam tempoh lama.

“Peniaga kena manfaatkan peluang ini supaya aktiviti perniagaan mereka lancar, sekarang ramai berniaga kerana terkesan Covid-19.

“Jadi kita minta yang tidak berlesen membuat permohonan segera kerana permit ini penting, mereka boleh berniaga dengan senang tanpa risau disaman atau sita,” katanya.

Terdahulu beliau menyertai EXCO Kerajaan Tempatan Ng Sze Han menyerahkan permit sementara kepada peniaga di Kampung Selayang Indah dan Taman Selayang Mutiara.

Sementara itu, Yang Dipertua MPS Mohd Yazid Sairi berkata pihaknya mencuba sebaik mungkin membantu peniaga kecil yang terjejas sumber pendapatan akibat Covid-19.

YDP Majlis Perbandaran Selayang Yazid Sairi. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“MPS akan kenal pasti tapak baharu untuk beri peluang kepada lebih ramai peniaga asalkan lokasi itu tidak menjejaskan keselamatan,” kata Mohd Yazid Sairi.

Terdahulu Sze Han menyerahkan 17 permit sementara kepada peniaga tidak berlesen bagi melancarkan dan memudahkan operasi mereka.

Bermula Ogos tahun lalu, PBT di Selangor memberi permit sementara kepada peniaga tidak berlesen khususnya golongan berpendatan rendah (B40) yang terjejas akibat Covid-19.

PBT perlu memastikan tapak niaga bersesuaian, menjamin keselamatan serta tidak mendatangkan kacau ganggu.