Categories
AGENDA NASIONAL

PM: ‘Kurung’ rakyat tidak lagi sesuai, buka sektor ekonomi perbaiki kehidupan

SHAH ALAM, 14 SEPT: Langkah ‘mengurung’ rakyat tidak lagi sesuai dilaksana dalam berdepan penularan Covid-19 kerana memberi kesan termasuk kepada kesihatan mental, kata perdana menteri.

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata pembukaan sektor ekonomi dan sosial juga membolehkan rakyat memperbaiki kehidupan dengan kembali bekerja atau berniaga.

Menurutnya, antara pertimbangan berhubung keputusan itu termasuk mengambil kira pemberian vaksin yang kini meliputi 74.7 peratus golongan dewasa lengkap dua dos dan 91.6 peratus satu dos.

Namun jelasnya orang ramai perlu mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) ketat kerana vaksin tidak menjamin sepenuhnya daripada dijangkiti virus atau menjangkiti.

“Sebab itu pematuhan kendiri penting, kita lihat hari pertama (kelonggaran di Lembah Klang) tempat percutian penuh dengan ada tidak pakai pelitup muka.

“Maksudnya masa depan negara berdepan Covid-19 bergantung kepada diri sendiri, tidak boleh harap kepada vaksin semata-mata,” katanya menjawab soalan lisan Datuk Mohd Salim Sharif (BN-Jempol) pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Menjawab soalan Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (PAKATAN-Kulim Bandar Bharu), Ismail menjelaskan pelantikan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibuat kerana beliau telah memegang jawatan itu sebelum ini.

“Pagoh (Muhyiddin) telah pun mempengerusikan mesyuarat MPN sejak diwujudkan, jadi sebab itu kita beri kepercayaan Pagoh untuk meneruskannya,” katanya.