Categories
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Lebih 10,000 tebus rebat RM20 ke PPV setakat 22 Oktober

SHAH ALAM, 27 OKT: Sebanyak 10,416 rebat RM20 bagi perjalanan ulang-alik ke pusat pemberian vaksin (PPV) menggunakan perkhidmatan e-panggilan Grab ditebus setakat 22 Oktober lalu.

Ketua tanggungjawab sosial korporat Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI berkata manakala seramai 14,307 individu memohon rebat itu bagi tempoh sama.

Menurut Ahmad Azri Zainal Nor, daripada jumlah itu sebanyak 10,610 permohonan dilulus dengan peruntukan bernilai RM101,254.

“Sambutan memberangsangkan dan kita mengalu-alukan orang ramai yang belum menerima vaksin ambil peluang ini sebelum tarikh tutup pada 30 November depan,” katanya kepada SelangorKini.

Rebat RM20 bagi perjalanan ke PPV itu adalah usahasama dengan Grab dan permohonan boleh dibuat ibu bapa bagi kegunaan anak-anak.

Sebelum ini inisiatif dengan peruntukan RM1 juta yang terkandung dalam Pakej Kita Selangor 2.0 dikhususkan untuk penduduk negeri ini berusia 50 tahun ke atas dibuka mulai 20 Jun lalu.

Namun pada 6 Jun, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari mengumumkan rebat perjalanan tersebut dibuka kepada semua rakyat Selangor tanpa mengira usia.

Permohonan rebat yang dibuka 20 Jun lalu sah bagi perjalanan ke PPV seluruh Selangor dan Kuala Lumpur mulai 1 Julai hingga 30 September.

Pendaftaran boleh dibuat melalui rebatpengangkutangrabvaksin.borangmbiselangor.com