Categories
BERITA UTAMA RENCANA WAWANCARA

Bergelut cari rezeki halal, suami isteri gigih usaha niaga rojak buah

Nasihat ulama mengenai hukum riba yang sering terngiang-ngiang membuatkan Nor Azmi Daud tekad meninggalkan bidang insurans yang diceburinya selama 14 tahun.

Tindakan bapa kepada 11 anak itu berhenti sebagai jurujual pada 1985 mengubah hidup keluarganya seratus peratus. Sebelum itu, pendapatannya menjual insurans mencecah RM6,000 sebulan.

Namun Nor Azmi tidak menyesal. Padanya meski sedikit, rezeki mesti halal dan berkat untuk isteri, Roslina Kassim dan anak-anak.

Nor Azmi Daud menunjukkan rojak buah yang dibuat di Taman Tasik Metropolitan, Kuala Lumpur pada 28 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Masa itu cuma ada insurans konvensional sahaja, belum ada takaful macam sekarang. Dahulu memang jahil tetapi apabila sudah tahu hukum riba, saya fikir panjang.

“Dalam hati, sampai bila mahu beri anak bini makan duit riba. Akhirnya saya berhenti,” kata Nor Azmi, 59 ketika ditemui di Kepong pada 27 Disember 2021.

Bagi meneruskan hidup, beliau bekerja sebagai pemandu van sekolah selama lima tahun. Pada 1990, bermodalkan tidak sampai RM50, Nor Azmi dan isteri berniaga rojak buah di hadapan rumah mentua di Rawang.

Dalam sebulan dapat untung RM700 hingga RM800. Pada masa sama Nor Azmi mengambil upah membaiki kereta dan membaik pulih perabot lama. Apabila keluar rumah pula, beliau mencari tin aluminium, kotak dan besi buruk.

Dicampur hasil berniaga rojak buah, upah membaiki kereta, membaiki perabot lama dan menjual barang lusuh, beliau meraih RM900 hingga RM1,000 sebulan.

Untung hingga RM2,000

Bagaimanapun permintaan membaiki kereta dan perabot bukan selalu ada.

Kadang-kadang dalam sebulan tiada langsung. Mujur Nor Azmi tinggal di rumah ibu mentua. Sekurang-kurangnya tidak perlu membayar duit sewa rumah.

Lembaga Zakat Selangor (LZS) memang menghulur bantuan bulanan, makanan, persekolahan dan hari raya kepada keluarganya sejak 2009. Pada mereka, ia sangat membantu.

Nor Azmi Daud menyediakan rojak buah di Taman Tasik Metropolitan, Kuala Lumpur pada 28 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Pada tahun pertama perniagaan, perlahan-lahan rojak buah jualan Nor Azmi dan isteri dikenali ramai.

Nor Azmi membeli kereta terpakai untuk tujuan berniaga pada tahun berikutnya. Kereta berusia lebih 15 tahun itu dibeli daripada rakan dengan ansuran RM200 sebulan.

“Itu pun selalu terlajak membayar ansuran beli kereta, tetapi nasib baik kawan faham,” kata Nor Azmi.

Sejak itu, mereka mula berniaga di beberapa lokasi di Rawang selain di Taman Tasik Metropolitan, Kepong.

Perniagaan mereka di Taman Tasik Metropolitan mendatangkan untung RM1,500 hingga RM2,000 seminggu terutama pada Sabtu dan Ahad. Gerai rojak buahnya menjadi tumpuan sehingga pada 2013, mereka dikunjungi pegawai LZS.

Dua kali terjatuh

“Setiap kali berniaga kami tidak tinggalkan anak di rumah, semua ikut terutama bila ke Taman Tasik Metropolitan, dapatlah mereka bermain.

Boleh dikatakan pada masa itu anak membesar dalam kereta.

“Sampailah suatu hari ada orang zakat perasan kami selalu berpindah tempat berniaga dan dia tawarkan bantuan dapatkan bantuan lori niaga LZS,” kata Roslina, 53.

Nor Azmi Daud bersama isteri Roslina Kassim ketika ditemui SelangorKini di Taman Tasik Metropolitan, Kuala Lumpur pada 28 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

Sejak itu, mereka menggunakan lori sumbangan LZS dan berniaga secara tetap di Taman Tasik Metropolitan. Menu jualan juga bertambah seperti mi rebus, cucur udang sekali gus menambah jualan.

Pada 2016, Nor Azmi sekeluarga tidak lagi bergantung kepada bantuan LZS berikutan pendapatan semakin stabil dan tidak lagi dikategorikan sebagai asnaf.

Namun langit tidak selalu cerah. Kemunculan Covid-19 pada 2020 memberi cabaran. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) antara Mac hingga Mei 2020 menyebabkan pasangan itu hilang pendapatan.

“Selepas PKP dilonggarkan baru dapat berniaga semula tetapi tidak macam dahulu. Biasanya Taman Tasik Metropolitan ramai orang datang terutama hari minggu berbanding sekarang lengang.

“Apa pun kami tetap bersyukur kerana sekurang-kurangnya boleh mencari rezeki, cuma sekarang seminggu dapat antara RM500 hingga RM700 sahaja,” kata Nor Azmi.

Sekali lagi mereka mendapat perhatian LZS apabila badan itu memberi bantuan bakul makanan setiap bulan.

Walau dua kali terjatuh namun pengalaman menjadikan Nor Azmi dan Roslina kuat. Kali ini, mereka lebih berkeyakinan tinggi untuk mampu bangkit seperti sebelumnya.