Categories
AGENDA NASIONAL

Elak rakyat bimbang, kes harian tidak lagi diumumkan berasingan mulai petang esok

SHAH ALAM, 17 FEB: Laporan statistik kes harian Covid-19 tidak lagi diumumkan berasingan mulai petang esok, sebaliknya dimaklumkan bersama data lain pada jam 10 pagi keesokannya.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata langkah itu bagi memastikan keseluruhan data diperincikan dengan lebih menyeluruh seperti penggunaan katil dan bilangan pesakit di unit rawatan rapi.

“Bermula esok, bilangan kes harian Covid-19 tidak lagi akan diumumkan pada petang hari tersebut, ia akan diumumkan bersama data lain pada jam 10 keesokan harinya,” katanya dalam sidang media hari ini.

“Ini supaya kita boleh melihat data kes harian bersama data lain seperti kadar kemasukan ke hospital untuk mengurangkan faktor ketakutan mengenai bilangan kes harian.”

Dalam pada itu, Khairy berkata tatacara baharu bagi pengasingan kontak rapat akan diumumkan minggu depan berikutan ia kerap berlaku akibat peningkatan kes ketika ini.

Jelasnya, keputusan itu berdasarkan protokol yang diguna pakai dalam sektor perkhidmatan kesihatan awam ketika ini iaitu kakitangan tidak perlu menjalani isolasi jika tiada gejala.

“Apabila ini berlaku (isolasi), ia menyebabkan gangguan kepada ekonomi dan pengurusan kerja yang sangat ketara,” katanya lagi.

*Nota editor: Tajuk dan beberapa perenggan telah dikemas kini