Categories
SELANGOR

Pelajar sekolah mangsa bah terus terima bantuan

SHAH ALAM, 4 FEB : Pemberian baucar bantuan persekolahan kepada pelajar terjejas banjir bukti Kerajaan Negeri melihat keperluan rakyat secara menyeluruh.

Mangsa banjir, Hasnida Mat Drus, 45, berkata beliau terkejut selepas mendengar pengumuman itu, memandangkan sudah menerima Bantuan Selangor Bangkit baru-baru ini.

Beliau yang mempunyai lima anak yang masih bersekolah turut mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Negeri kerana prihatin dengan nasib menimpa rakyat.

“Pemberian bantuan seumpama ini bukti bahawa kerajaan melihat seluruh aspek keperluan rakyat dan tidak hanya bantu sebahagian sahaja.

“Sebaliknya pada waktu sukar begini memang kami berharap sangat adanya bantuan sebegini. Terima kasih Kerajaan Negeri,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Sementara itu, pemandu lori S Logeswaran, 40, berkata pemberian itu amat ditunggu-tunggu terutama mangsa banjir yang masih ada anak bersekolah.

“Saya amat bersyukur walaupun dilanda musibah, dan bantuan dari Kerajaan Negeri sedikit sebanyak melegakan. Terima kasih kerana memberi perhatian kepada nasib anak kami yang akan kembali ke sekolah.

“Tanpa bantuan ini mungkin segelintir mangsa banjir yang kurang berkemampuan terpaksa meminjam untuk membeli keperluan sekolah anak,” katanya.

Semalam, Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari memaklumkan baucar menerusi Bantuan Pakaian Sekolah Selangor diagih secara berperingkat mulai minggu ketiga Februari.

Beliau menjelaskan pelajar peringkat rendah, menengah dan sekolah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor boleh menebus baucar itu bagi mendapatkan pakaian dan peralatan sekolah dilokasi yang diumumkan nanti.