Categories
NASIONAL

MB: Dakwaan RPK Akan Di Bawa Ke Sidang Dun

SHAH ALAM, 7 MAC : Isu dakwaan Pengarang portal Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin (RPK) berhubung kerajaan PKR Selangor yang dikatakan memberi projek secara rundingan terus dan bukan tender bernilai lebih RM250 juta sejak mentadbir negeri ini akan dibentangkan dalam Sidang DUN 19 Mac depan.

Raja Petra sebelum ini juga akan menyiarkan butiran kontrak seperti nombor dan tarikh kontrak serta nama syarikat terbabit dalam blognya atau melaporkan terus kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) jika kerajaan negeri menafikan dakwaan itu.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, berkata perkara tersebut akan dibentangkan dalam DUN akan datang supaya mengikut prosedur dan Akta Rahsia Pejabat (OSA).

Katanya, beliau terpaksa mengikut undang-undang dan prosedur supaya boleh dibentangkan dihadapan exco dan didengari oleh semua rakyat.

” Saya tidak boleh membentangkannya disini kerana kita mempunyai akta OSA, Raja Petra tidak mempunyai undang-undang sebab itu juga tiada undang-undang yang boleh menangkap dia, saya pula kena mengikut undang-undang dan saya mempunyai tatacara yang betul supaya rakyat tahu apa yang kita buat dan kita bertanggungjawab atas dasar serta tatacara yang kita lakukan,” katanya kepada pemberita dalam satu sidang media selepas Mesyuarat Exco.

Beliau berkata kerajaan negeri perlu mempunyai proses ketulusan dari segi pentadbiran, oleh itu
pihaknya akan mengeluarkan dokumen mengenai dakwaan tersebut dari segi kontrak-kontrak yang dilakukan secara tidak tender atau sebut harga dari tahun 2006 hingga 2010.

” Di dalam DUN itu nanti, saya akan pastikan perbincangan dapat diadakan dengan semua dan kita juga bersedia untuk memberi jawapan supaya Raja Petra boleh menyemak sama ada data dia dan saya adalah sama atau tidak dan dia boleh boleh menyimpan data saya untuk kajiannya seterusnya,” katanya.

Tambah Khalid lagi, pihaknya akan menunjukkan cara keputusan pemilihan tender dibuat daripada sebut harga sehinggalah Institut Kerja Raya Malaysia (IKRAM) dilantik dan membuat keputusan.

” Angkanya boleh jadi tidak serupa, jika kita lihat rundingan secara terus ini berlaku di kerajaan persekutuan lagi sejak 30 tahun dulu, jadi ini bukan satu perkara yang luar biasa kerana kerajaan persekutuan terlalu berminat dalam tender-tender.

” Baru kali ini saja mereka berubah bulu tetapi masa dulu banyak mereka lakukannya tetapi kerajaan negeri sekarang mengambil polisi bahawa ketulusan dan ‘value for money’ adalah asas usaha pemberian-pemberian kontrak tersebut.

” Sebelum dibentangkan di DUN, kita tidak boleh membuat sebarang spekulasi dalam perkara itu kepada sesiapa pun,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.