Categories
SELANGOR

RM21.8 juta Untuk Pembangunan Kampung Baru

SHAH ALAM 26 MAC : Sejak 2008, sehingga kini Kerajaan Negeri memperuntukkan sebanyak RM 21.8 juta bagi pembangunan kampung baru termasuk RM 1 juta di bawah Geran Selangorku.

Exco Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah berkata, Kerajaan Negeri meluluskan sebanyak 362 projek infrastruktur dalam masa empat tahun pemerintahan Pakatan Rakyat di Selangor.

“Sebanyak 88 projek untuk membina dan membaik pulih jalan, 115 projek untuk membina dan membaik pulih longkang, 32 projek pula untuk membina juga menaiktaraf dewan dan balairaya JKKK (Jawatankuasa Kemajuan Kampung), dan 18 projek bagi membina pintu gerbang.

“Sementara itu, sebanyak 15 projek dijalankan untuk mengubahsuai atau membina bumbung gelanggang bola keranjang, badminton dan pingpong, 12 projek khusus untuk menaiktaraf kelengkapan taman permainan kanak-kanak, 25 projek pula untuk menggantikan jambatan atau catwalk serta 57 lain-lain projek seperti papan tanda, lampu, pagar dan sebagainya,” ujar Ean Yong.

Di samping projek-projek infrastruktur, Kerajaan Negeri juga melaksanakan pelbagai program masyarakat untuk penduduk kampung baru.

“Antaranya ialah kempen ‘Riang Ria Membaca’ dan perlancaran laman web ‘i-Kampung Baru pada 20 Oktober tahun lalu.

“Kita juga memperkenalkan projek perintis pemilihan Pengerusi JKKK dan baru-baru ini, kita menjalankan usahasama dengan Taiwan Tzu Chi Foundation Malaysia bagi melaksanakan program kitar semula di kampung baru,” jelas Ean Yong.

Leave a Reply

Your email address will not be published.