Categories
SELANGOR

SELCAT: Kesal Dengan Tuduhan Tanpa Bukti

SHAH ALAM, 5 MAC : Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) melahirkan kekesalan terhadap tindakan sesetengah pihak yang telah membuat kenyataan dan tuduhan terhadap penyelewengan dalam pemberian kontrak pasir oleh Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB), namun tidak tampil mengemukakan sebarang bukti.

Pengerusinya, Datuk Teng Chang Kim berkata, SELCAT sebagai jawatankuasa dewan hanya berkuasa untuk membuat siasatan berdasarkan bukti yang dikemukakan, tetapi tidak mempunyai kuasa untuk membuat rampasan, sitaan dan menangkap orang perseorangan bagi mendapatkan keterangan.

Sehubungan itu, beliau berharap supaya pihak-pihak tertentu yang suka membuat tuduhan sama ada tehadap jabatan kerajaan mahupun anak-anak syarikat negeri Selangor untuk membentangkan bukti.

“Saya rasa kesal dengan tindakan sesetengah pihak yang telah membuat kenyataan dan tuduhan terhadap KSSB dan SELCAT, yang kononnya banyak bukti tetapi langsung tidak membantu pihak Selcat dalam pendengaran awam.

Kita memang mengalu-alukan bukti tersebut. Tanpa bukti tersebut, kita tidak dapat bergerak, sebaliknya hanya bergantung kepada bukti yang dibentangkan. Adalah lebih baik sekiranya kita mendapat laporan berhubung perkara berkenaan,” katanya dalam satu sidang media selepas mempengerusikan pendengaran Awam Selcat pagi tadi.

Teng berkata, isu penyelewengan yang dibangkitkan terhadap KSSB ini tidak mempunyai laporan audit, sebaliknya hanya berdasarkan kepada laporan negatif oleh pihak tertentu.

Sementara bagi pendengaran awam ke atas Yayasan Selangor dan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) yang akan turut didengar pada hari berikutnya, ia bergantung kepada laporan audit yang disediakan.

Justeru jelasnya, tugas SELCAT akan menjadi lebih mudah kerana mendapat bantuan dan rujukan daripada laporan audit kedua-dua syarikat berkaitan (GLC) kerajaan Selangor tersebut.

Beliau dalam pada itu turut berharap supaya semua pihak dapat memahami dengan lebih mendalam lagi peranan sesebuah jawatankuasa dewan seperti Selcat yang hanya bertindak berdasarkan laporan atau bukti yang diterima.

“Ada menteri yang menuduh SELCAT ibarat mati hidup semula. Tapi sekurang-kurangnya Selcat hidup semula. Tapi menteri ini perlu tahu kalau di parlimen yang sudah bersidang lebih 50 tahun, jawatankuasanya seperti hidup segan mati tak mahu. Itu lagi teruk.

Tetapi dalam SELCAT kita dapat menjalankan beberapa pendengaran awam ke atas tuduhan-tuduhan terhadap jabatan kerajaan dan berdasarkan laporan audit kita berjaya mendedahkan penyelewengan dan kelemahan pentadbiran dalam kerajaan sama ada kelemahan itu berpunca daripada kerajaan dahulu atau sekarang tanpa perlu menyorokkan apa-apa,” tegasnya.

Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar sebelum ini mendakwa beliau mempunyai bukti bahawa terdapatnya kegiatan rasuah dengan pemberian permit perlombongan pasir dan mencabar kerajaan negeri untuk menyiasat dakwaan tersebut.

Namun Noh tidak mengemukakan sebarang prosiding bagi membolehkan beliau memberi keterangan dalam sesi SELCAT.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.