Categories
SELANGOR

Sistem Parcel Bagi Zon Bersih MBSA

SHAH ALAM 30 APR : Sebanyak 11 bahagian atau ?parcel? dibahagikan di Seksyen 10 dan 11 di ibukota Selangor sempena pemilihan Seksyen terbabit sebagai Zon Bersih 2012.

Datuk Bandar Shah Alam, Datuk Mohd Jaafar Mohd Atan berkata ‘konsep pembahagian kerja’ itu bertujuan untuk memudahkan penyelarasan aktiviti dan maklumat dalam tempoh perlaksanaan zon bersih terbabit.

“Selain itu, MBSA juga menyediakan medium sosial untuk berinteraksi iaitu Facebook dan Twitter Zon Bersih MBSA,” katanya ketika Majlis Perlancaran Zon Bersih peringkat Majlis Bandaraya Shah Akan di Dewan Jejarum, Seksyen 11 semalam.

Hadir sama, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, ADUN Kota Anggerik Yaakob Sapari dan Pengerusi Majlis Perwakilan Penduduk (MPP) Zon 2, Datuk Emran Kadir.

Seksyen 10 dan 11 dipilih sebagai projek Zon Bersih kerana kedua-dua seksyen itu merupakan antara kawasan pembangunan terawal di Shah Alam sejak tahun 1970.

Mohd Jaafar memberitahu lanjutan pemilihan itu, MBSA akan memperlipatgandakan usaha kutipan sampah domestik, haram, pukal serta pembersihan longkang besar dan kerja-kerja sapuan jalan.

MBSA juga akan mengindahkan landskap di kawasan itu selain menaiktaraf kemudahan

“Selain itu, papan tanda pemberitahuan nama kontraktor dan nombor talian yang boleh dihubungi serta jadual kutipan sisa domestik akan dipaparkan di laluan strategik sekitar Seksyen 10 dan 11,” katanya.

Katanya, MBSA juga akan mengambil meningkatkan pemeriksaan terhadap premis-premis makanan.

“Ini bagi memastikan kawasan laluan belakang ‘backlane’ tidak dijadikan sebagai tempat penyediaan makanan,” katanya.

Tambah Mohd Jaafar, laman sosial Zon Bersih diakan untuk komuniti setempat membuat aduan, memberi pandangan dan saranan berhubung pelaksanaan zon MBSA.

Penghuni layari www.facebook.com/zonbersihmbsa2012 dan www.twitter.com/zonbersihmbsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.