Categories
SELANGOR

Selangor Peneraju Anjur Perayaan Wesak

SHAH ALAM, 20 APRIL : Kerajaan Selangor komited untuk terus menjadi negeri peneraju yang menganjurkan perayaan Wesak secara rasmi di negara ini.

Pembaharuan dalam persekitaran negara ini turut diharap menjadi contoh untuk negeri-negeri lain sebagai meraikan perayaan penganut buddha ini.

Exco Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian kilang Haram, Ean Yong Hian Wah berkata sejak negara merdeka, perayaan Wesak tidak pernah disambut secara rasmi sehinggalah Kerajaan Selangor pimpinan Pakatan Rakyat mengukir sejarah menjadi negeri pertama yang menyambutnya secara rasmi.

“Pada Jun 2011, Kerajaan Negeri Selangor telah mengambil langkah ini bagi menghargai dan meraikan perayaan ini.

“Tahun ini sekali lagi Kerajaan Negeri penganjurkannya,”jelasnya.

Majlis Sambutan Hari Wesak 2012 Peringkat Negeri Selangor ini akan berlangsung 1 Mei hadapan bermula pada 7.30 malam, bertempat di Auditorium Dewan Jubli Perak, SUK Shah Alam.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, dijadualkan akan merasmikan majlis ini yang akan disertai oleh 38 persatuan buddha serata Selangor dan Kuala Lumpur.

Antara program yang akan mewarnai sambutan ini adalah persembahan nyayian dan tarian kebudayaan dari Yayasan Guan Yin, Persatuan Kebajikan Buddha Tzu-Chi, Persatuan Penganut Agama Buddha Bodhi, Kuala Lumpur, San Malaysia FoGuang dan tarian kumpulan Dua Space.

Mengulas lanjut, Ean menyeru keterlibatan penganut Buddha dan rakyat Selangor untuk sama-sama meraikan sambutan ini.

“langkah ini adalah satu permulaan yang baik, seperti tahun lepas ketika pertama kali ianya disambut, Auditorium dipenuhi dengan orang ramai. Diharapkan pada tahun ini ianya akan lebih bertambah dan meriah dalam kita menghormati dan berkongsi perayaan sesama kita,”ujarnya.

Ean menambah, Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan mengikut jejak Selangor untuk turut sama meraikan perayaan Wesak secara rasmi pada tahun ini.

Sementara itu, Pengerusi Pembangunan Komuniti Buddha Selangor, Loka Ng Sai Kai berkata usaha kerajaan negeri meraikan perayaan Wesak secara rasmi ini mendapat pujian ramai pihak dari kalangan kumpulan persatuan dan komuniti buddha.

“Usaha meletakkan Perayaan Wesak sebagai sambutan rasmi peringkat negeri jelas membuktikan kerajaan pimpinan Pakatan Raktar sebagai sebuah kerajaan yang perihatin dan peka kepada semua kaum,”jelasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.