Categories
NASIONAL

SPRM,Audit Negara Diminta Siasat Isu Tanah UITM Perlis

SHAH ALAM,18 APRIL : Pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Ketua Audit Negara diminta untuk menyiasat isu pembelian tanah yang melibatkan penggunaan wang daripada Universiti Teknologi Mara (UITM) Arau Perlis.

Ahli Parlimen Shah Alam,Khalid Samad berkata tanah yang dibeli oleh UITM Arau Perlis di Langkawi untuk pembinaan kampus itu didakwa menggunakan duit daripada Dana Penyelidikan UITM Perlis digunakan atas nama peribadi.

” Ini dilakukan dengan tujuan supaya akhirnya ia dijual kembali kepada UITM dengan keuntungan berlipat kali ganda. Mereka beli tanah ini dengan harga hampir RM1 juta, tetapi akan menjualkannya kepada UITM yang memang ada rancangan untuk membuat kampus di situ dengan harga RM25 juta,” kata Khalid.

Tambah beliau,pendedahan awal ini sudah dilaporkan kepada Ketua Audit Negara dan serta laporan kepada pihak SPRM Selangor pada 15 Mac 2012 berhubung perbuatan itu.

” Kita harap semua pihak yang terbabit untuk memberikan respons dan memberikan penjelasan tentang apa yang diberikan oleh pemberi maklumat itu,” katanya semasa sidang media di pejabat beliau di sini.

Jelas Khalid, jika benar dakwaan itu ia akan merugikan pihak UITM yang boleh membeli tanah tersebut dengan harga rendah.

” Individu tersebut tidak ada apa-apa kaitan dengan UiTM Arau Perlis atau UiTM Pusat, beliau adalah seorang broker tanah yang menggunakan duit Dana Penyelidikan UiTM, bagi kita perbuatan ini adalah satu pengkhianatan,” jelasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.