Categories
NASIONAL

Ambiga:Permit BERSIH 3.0 – DBKL,Polis Belum Beri Jawapan

SHAH ALAM, 18 APR : Pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) masih belum memberikan jawapan mengenai permohonan mengadakan Perhimpunan BERSIH 3.0.

Menurut Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH), Ambiga Sreenivasan, surat pemberitahuan bagi mengadakan BERSIH 3.0 dikemukakan kepada pihak DBKL dan PDRM pada hari Isnin 16 April lalu dan sehingga ke hari ini pihak berkenaan masih belum memberikan jawapan mengenainya.

Katanya, surat kepada DBKL bertujuan mendapatkan kebenaran menggunakan Dataran Merdeka sebagai lokasi himpunan.

Manakala surat kepada PDRM bertujuan mendapatkan permit perhimpunan sebagaimana diminta beberapa pihak termasuk menteri dalam negeri.

” Surat telah dihantar pada lewat Isnin yang lalu dan seharusnya sampai kepada mereka pada hari Selasa, namun sehingga ke hari ini mereka masih belum memberikan apa-apa jawapan.

“Dan kita sedang menunggu jawapan,” ujarnya ketika dihubungi hari ini.

Selain itu, Ambiga menyebut, Majlis Peguam Malaysia (BAR Council) akan turun menyertai BERSIH 3.0 dan memantau secara keseluruhan perhimpunan tersebut.

Perhimpunan BERSIH 3.0 ini bakal berlangsung pada 28 April 2012 di Dataran Merdeka bermula pada pukul dua petangĀ  bagi menuntut pilihanraya yang bersih dan adil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.