Categories
SELANGOR

Azhar Idrus Jelaskan Hukum Lumba Haram, “Clubbing”

SUBANG, 7 MEI : Sempena dengan “Selangor Motor Race 2012”, penceramah agama popular, Ustaz Azhar Idrus mengadakan Kuliah Santai yang mencuit hati para kaki motor yang datang ke Speedway Plus Circuit Elite USJ di sini, semalam.

Sesi soal jawab bersama Azhar kali ini tertumpu kepada isu yang melibatkan sukan bermotor dan tuntutan agama Islam.

Antara soalan yang dikemukakan hadirin adalah apakah hukum menonton perlumbaan haram?

Azhar menjawab:

“Lumba haram bermaksud perlumbaan yang tidak dibuat di trek dan memudaratkan diri sendiri, hukum tengok lumba haram tidak haram tetapi haram jika tengok tidak memakai seluar kerana menunjukkan aurat”.

Soalan lain juga menanyakan apakah hukum jiran sebelah rumah yang membunyikan motor sehingga mengganggu solat.

Azhar lalu menjawab:

“Tiada hukum dalam hadis mengatakan ekzos motor itu haram namun yang ada haram menyakiti dan menyusahkan orang lain serta haram membuat bising ketika melalui rumah orang”.

Selain itu, ada juga soalan bertanyakan hukum ‘clubbing’ (mengunjungi kelab malam) tetapi tidak minum arak.

Azhar menjawab:

“Clubbing tidak haram tetapi suasananya yang menjadikannya haram kerana ada wanita tidak menutup aurat dan sebagainya, jadi lebih baik kita ‘clubbing’ di rumah bersama isteri kerana isteri memang ditugaskan untuk melayan kita dan halal”.

Sementara itu, Azhar berkata, sukan sudah wujud di zaman Nabi Muhammad kerana Khalifah Umar Al Khattab suka perlawanan gusti dan juga terdapat lumba unta di waktu itu.

“Islam nak memperkenalkan bahawa hobi dan minat boleh asalkan tidak bertentangan dengan hukum syarak.”

“Main dam boleh tetapi tak bolehla main dari pukul dua petang sampai tiga pagi,” ujarnya.

Katanya, main dam dibenarkan tetapi tidak sampai mengganggu tugasan harian yang lain seperti mencari rezeki dan beribadat.

Majlis penyerahan hadiah “Selangor Motor Race 2012” turut dihadiri Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Exco Selangor Dr Ahmad Yunus Hairi dan MP Shah Alam Khalid Samad.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.