Categories
NASIONAL

Azmin Ali Saman Utusan Malaysia RM100 juta

SHAH ALAM,3 MEI : Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menuntut sejumlah RM 100 juta sebagai ganti rugi terhadap Utusan Malaysia berhubung penyiaran gambar berbaur lucah di muka hadapan akhbar tersebut semalam.

Azmin melalui peguamcaranya Tetuan Edwin Lim Suren & Soh telah mengeluarkan surat tuntutan kepada pemilik akhbar tersebut, Utusan Melayu Berhad yang memiliki akhbar Utusan Malaysia serta Editornya menuntut penarikan balik tuduhan dan membuat permohonan maaf secara terbuka.

Naib Presiden PKR,N Surendran dalam kenyataan media berkata dakwaan-dakwaan tersebut dan gambar-gambar yang direka adalah bermotifkan politik.

“Utusan Malaysia menerbitkan imej dengan cara yang tidak bermoral dan ganas. Imej yang disiarkan pula bersifat lucah yang mengaitkan Ahli Parlimen Gombak telah muncul pada muka hadapan Utusan Malaysia pada 2 Mei 2012,” katanya.

Tambah Surendran, beliau menegaskan Perdana Menteri dan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak secara peribadi bertanggungjawab untuk penyiaran gambar.

“Ia adalah mustahil bahawa pembunuhan watak skala ini boleh dijalankan oleh Utusan Malaysia tanpa kelulusan dan pengetahuan Najib, UMNO yang memerintah parti memiliki Utusan Malaysia,” katanya.

Menurut Surendran , Azmin Ali telah memulakan prosiding undang-undang ini untuk menjustifikasi nama dan reputasi beliau sebagai seorang pemimpin negara dan ahli politik, dan untuk mempertahankan hak orang ramai kepada kewartawanan yang adil dan bersih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.