Gangguan Bekalan Air Disebabkan Pengagihan Air Yang Lemah

SEMENYIH, 31 JUL : Masalah bekalan air di sesetengah kawasan di Cheras dan Puchong seperti didakwa oleh media pro-Umno menimbulkan persoalan kerana sumber air mentah mencukupi manakala loji rawatan beroperasi secara optimal.

Mengikut pemantauan Lembaga Urus Air Selangor, sungai-sungai yang membekalkan air kepada loji-loji rawatan tidak kering manakala paras air di ke tujuh-tujuh empangan di Selangor pada tahap yang tinggi.

Justeru, kesemua 33 loji rawatan air tidak sepatutnya mengalami masalah ketiadaan air untuk dirawat walaupun terdapat permintaan yang tinggi daripada pengguna.

Misalnya, Loji Penapisan Air Sungai Semenyih kepunyaan Konsortium ABASS Sdn Bhd berfungsi pada tahap optimum selama 24 jam untuk memenuhi kehendak pengguna di bahagian selatan Selangor.

Pengurus Besar (Operasi) Loji Penapisan Air Sungai Semenyih, Basar Ishak berkata loji itu pemproses air mentah untuk disalurkan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) yang akan mengagihkannya kepada penduduk di Selangor.

“Kita tidak mempunyai penilaian yang tepat mengenai jumlah permintaan air terawat di Selangor melainkan merujuk kepada tangki ‘balancing reservoir’ iaitu saluran air terawat yang digunakan SYABAS.

“Jika tangki berkenaan menunjukkan pengurangan, maka kita akan tahu bahawa jumlah penggunaan air adalah tinggi.

?Air yang sudah dirawat akan disalurkan ke dalam tangki ini 24 jam sehari dan tangki ini tidak pernah kosong.

?Melainkan arahan daripada SYABAS supaya menutup tangki tersebut untuk melakukan pembaikian saluran paip,” kata Basar ketika ditemui semasa tinjauan di loji tersebut semalam.

Loji ini membekalkan air ke Petaling Jaya, Sri Kembangan, Puchong, Putrajaya, Cyberjaya, Bangi, Sepang dan sebahagian kawasan Kuala Langat.

Mengikut perjanjian penswastaan air 2004, Syabas dipertanggungjawabkan untuk mengurus operasi merawat air mentah dan mengedar air terawat di Selangor.

Sebelum ini, beberapa media pro-Umno melaporkan krisis air
di Selangor semakin membimbangkan berikutan ketiadaan air di beberapa kawasan seperti di Cheras dan Puchong.

Kes-kes ini digunakan sebagai alasan untuk mendesak Kerajaan Selangor supaya meluluskan projek pemindahan air dari Pahang ke Selangor yang bernama Langat 2 yang akan menelan belanja RM 6 billion.

Sebaliknya, hasil laporan pertama Jawatankuasa Pemantauan Air yang diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Khusrin Munawi mendapati SYABAS beroperasi di bawah keupayaan sebenar untuk mengagihkan air terawat di seluruh Selangor.

Menurut Khusrin, SYABAS juga didapati cuba menyembunyikan fakta sebenar berkaitan rizab air terawat dengan mendakwa ia berada di tahap dua peratus sedangkan jumlah sebenar ialah 11 peratus.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.