Categories
NASIONAL SELANGOR

Generasi Ke 2 Felda: Isa Dapat 180,000 Unit, Peneroka Dapat 800 Dalam FGVH


KUALA LUMPUR, 15 JULAI: Tindakan menyenaraikan Felda Global Ventures Holding Bhd (FGVH) di Bursa Saham Malaysia, hanya menguntungkan beberapa kerat orang atasan dan bukanlah golongan peneroka yang berusaha keras membangunkan felda.

Rata-rata generasai kedua peneroka Felda yang ditemui di ?himpunan oren selamatkan Felda? semalam berkata mereka masih ragu dan risau tentang masa depan skim tanah itu walaupun media pro-Umno-BN kerap memainkan cerita bahawa penyeranaian FGVH menguntungkan peneroka.

Misalnya seorang peneroka generasi kedua Mohd Naim Kadri, 25 mendakwa pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad adalah orang yang untung berlipat kali ganda walaupun Isa bukan seorang peneroka.

“Tan Sri Isa Samad dapat syer kira-kira lebih 180,000 unit, peneroka cuma dapat 800 unit sahaja, tak sampai pun satu lot.

“Kita dapat sisa kuah, isi dia sapu sedanagkan dia tu orang kaya dari luar Felda, bukan peneroka atau senang cerita tak kena mengena pun dengan Felda.

“Cuma sebab campurtangan politik dia dilantik Pengerusi Felda,” ujar Naim dari Felda Selendang, Kuala Rompin, Pahang.

Beliau ditemui di perkarangan Masjid Wilayah Persekutuan di sini, semasa peserta himpunan tersebut berkumpul sebelum berarak ke Istana Negara di Jalan Duta.

Menurut Mohd Shafie, 29, juga generasi kedua peneroka Felda Selendang, beliau bimbang peneroka felda akan mengalami kerugian akibat langkah penyenaraian FGVH.

“Sekarang memanglah orang Felda dapat RM15,000, tetapi saya bimbang untuk jangkamasa panjang peneroka akan kerugian dan tidak mustahil tanah bapa kami akan tergadai,” katanya merujuk kepada dividen RM 15,000 yang baru-baru ini diumumkan Kerajaan Pusat.

“Adakah sebenarnya tanah Felda hanya menjadi alat untuk pemimpin politik mengaut keuntungan berlipat kali ganda dan kemudiannya gulakan peneroka dengan beberapa ribu.

“Habis tu, kalau bukan kepentingan diri sendiri, kenapa kita tengok Isa Samad beriya-iya nak kekal dalam Felda walau ditolak dan beriya-iya nak cepatkan penyenaraikan FGVH ini,” ujar beliau.

Selain itu menurut beliau, pihak pengurusan tertinggi Felda juga kurang menumpukan soal kebajikan anak-anak peneroka Felda.

“Salah satunya masalah perkerjaan di Felda, memang sangat kurang dan yang ada pun gajinya sangat rendah.

“Sebab itulah kita dapat tengok ramai anak-anak peneroka berhijrah ke bandar,” ujarnya lagi.

Himpunan semalam berjaya mengumpul kira-kira 10,000 peserta dan pemimpin Pakatan Rakyat bagi mendesak agara Yang Di-Pertuan Agong campurtangan dalam isu Felda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.