Categories
NASIONAL

PAS Selangor Gesa Majlis Fatwa Tarik Balik Kenyataan Pengasas Pondok Geting

 

SHAH ALAM 16 OGOS : PAS Selangor menggesa Majlis Fatwa Kebangsaan menarik balik kenyataan pengasas Pondok Geting, Abdullah Sa’amah yang dikeluarkan oleh Utusan Malaysia berhubung ‘haram sokong DAP’.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Khalid Samad berkata Majlis Fatwa juga seharusnya mengeluarkan pendirian mereka mengenai kenyataan itu.

Katanya, bagi mengatasi masalah kekeliruan yang dihasilkan oleh golongan yang ingin memutar belitkan ajaran Islam, Majlis Fatwa juga harus mengeluarkan fatwa bagi menyeru umat Islam supaya memilih parti yang perjuangkan Islam.

Beliau berkata ia amat wajar supaya umat Islam menyokong parti yang berpolitik berdasarkan Al-quran, Sunnah, Ijma’ dan Qiyas.

“Kami menganggap kenyataan itu memang atas sebab kepentingan politik bukan fatwa yang mantap.

“Ia tidak bertanggungjawab dan bodoh dan tidak layak diguna pakai oleh mana-mana orang,” katanya dalam sidang media di pejabatnya.

Khalid yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS II Negeri Selangor berkata ternyata Umno-BN sudah tidak boleh dijadikan tempat bergantung umat Islam yang cintakan agamanya.

Sementara itu, YDP PAS Kawasan Sabak Bernam, Sallehan Mukhyi berkata DAP merupakan pertubuhan yang sah yang diizinkan bergerak melalui sistem demokrasi seperti yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Kami tidak pelik jika DAP atau mana-mana orang bukan Islam termasuk MCA dan MIC menentang hudud kerana beralasan mereka bukan beragama Islam.

“Tetapi kami pelik jika Umno yang kononnya menjadi parti umat Islam juga menolak hudud,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.