Categories
SELANGOR

Penjawat Awam Perlu Motivasi Diri Untuk Cemerlang

SHAH ALAM 10 SEPT : Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengingatkan penjawat awam di negeri ini supaya memotivasikan diri secara berterusan agar pembangunan negeri terus rancak membangun.

Mengambil contoh buku yang berjudul ‘The Seven Habits Of Highly Effective’ oleh Stephen R.Covey, Abdul Khalid menyarankan penjawat awam supaya mengikut saranan tujuh perkara dalam buku itu.

Antaranya, bersikap proaktif, bermula di akhir fikiran, mendahulukan yang penting, berfikir dengan adil dan saksama, berusaha untuk memahami, bekerjasama dan berusaha memperbaiki kelemahan diri.

Beliau berkata perkara terbabit digalakkan diikuti supaya penjawat awam mempunyai jati diri dalam usaha meningkatkan keupayaan diri.

“Kita mesti ingat bahawa negeri ini merupakan pemangkin pembangunan negara daripada pelbagai sumber pendidikan, pembuatan, perkhidmatan dan sebagainya.

“Oleh itu, ia tanggungjawab kita jika kita mahu Malaysia terus membangun. Buka fikiran kita, kita bukan hanya mentadbir dengan baik tetapi memberi ruang besar untuk pembangunan negara,” katanya dalam ucapannya di perhimpunan bulanan penjawat awam di SUK.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Khusrin Munawi dan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Adat Melayu dan Warisan negeri (PADAT), Azlina Azman.

Leave a Reply

Your email address will not be published.