Categories
NASIONAL

PKR Selangor Cabar Umno-BN Umumkan Calon MB

PETALING JAYA 21 SEPT : PKR hari ini mencabar Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bakal Menteri Besar daripada Umno-BN sekiranya ia serius dalam menawan kembali Selangor.

Timbalan Pengerusi PKR negeri, Zuraida Kamaruddin berkata tanpa nama calon Menteri Besar dari Umno-BN, sudah pasti ?resipi? yang diwar-warkan oleh Muhyiddin untuk menawan Selangor akan menjadi ?resipi basi?.

“Apa yang pasti, Menteri ‘udang’, Datuk Seri Noh Omar terkeluar daripada senarai calon Menteri Besar bersama Datuk Seri Mohammad Zin kerana kedua-duanya tidak disenangi dikalangan rakyat.

“Sehingga hari ini, ternyata, tiada calon dari Umno-BN yang layak menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim,” katanya dalam sidang media di Pejabat Keadilan Selangor di Pusat Perdagangan Dana 1 di sini.

Minggu lepas, Muhyiddin berkata Pakatan gagal menyelesaikan tiga isu ? kutipan royalti pasir, perkhidmatan bekalan air, kutipan hutang syarikiat Talam ? dan ia akan dijadikan ?ramuan? untuk Umno-BN menawan kembali Selangor.

Kata Zuraida, sekiranya Umno-BN sudah mempunyai ramuan itu mengapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak berani mengumukan tarikh pilihanraya umum ke 13.

Mengulas lanjut perkara itu, Zuraida berkata Umno-BN akan menggali kubur sendiri sekirannya ia menggunakan resipi tersebut.

“Hal ini kerana rakyat tidak akan sesekali lupa apa yang dilakukan oleh bekas Menteri Besar, Dr Mohamad Khir Toyo semasa pentadbiran Umno-BN sebelum ini,” katanya.

Jelasnya, ‘resepi kitar semula’ berkaitan isu air, hutang talam dan pasir itu berpunca daripada kegagalan Khir Toyo yang ditinggalkan Umno-BN kepada Pakatan.

Sebaliknya, Pakatan berjaya menyelesaikan ketiga-tiga isu itu dan ia merupakan kejayaan PR.

Malah, katanya, strategi Pakatan yang mengangkat martabat rakyat dengan meletakkan Selangor sebagai negeri berkebajikan adalah resepi terbaik bagi ‘menghidangkan’ kekalahan kepada Umno-BN.

“Kami mengingatkan Muhyiddin supaya hentikan sandiwara politik yang busuk ini, beliau kini sudah tidak diterima rakyat,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.