Categories
NASIONAL

Abdul Khalid Dicadang Terus Pertahan Kerusi Parlimen Bandar Tun Razak

BANDAR TUN RAZAK, 28 OKT : Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dicadang terus mempertahankan kerusi Parlimen Bandar Tun Razak dalam Pilihan Raya Umum yang akan datang.

Perkara ini dinyatakan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika berceramah dalam program Jelajah Rakyat di Sungai Besi pagi tadi.

Anwar berkata, beliau yakin kecekapan dan ketokohan Abdul Khalid serta prestasi memberangsangkan dalam mentadbir Negeri Selangor rakyat akan terus memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat (PR).

Katanya, beliau berkeyakinan anggota tentera di Bandar Tun Razak turut juga akan memberikan sokongan dan undi kepada Pakatan Rakyat dalam PRU-13 ini.

“Saya mahu isytihar hari ini Parlimen Bandar Tun Razak bagi pihak Pakatan Rakyat, saya masih mencadangkan Tan Sri Abdul Khalid sebagai calonnya.

“Dan saya harap saudara-saudara sekelian memberikan sokongan yang lebih kuatnya kepadanya,” kata Anwar dalam ceramahnya di Program Jelajah Rakyat di sini.

Sementara itu, Abdul Khalid dalam sidang medianya berkata, beliau mempunyai beberapa cadangan lagi yang akan dilaksanakan jika memenangi kerusi Parlimen Bandar Tun Razak dalam PRU-13.

“Saya juga akan menyediakan pucuk pimpinan pelapis selepas PRU-13 sebab jika saya menang dua penggal saya tidak patut untuk terus menjadi ahli parlimen di kawasan itu,” katanya.

Kata Abdul Khalid dengan menyediakan pemimpin pelapis maka akan akan ada sistem penerusan yang baik dalam barisan kepimpinan sedia ada.

“Saya berterima kasih rakan-rakan dalam PKR dan Pakatan Rakyat yang sentiasa memberikan sokongan dan dokongan ke atas tugas yang saya lakukan,” katanya.

Tambah beliau, pengumuman itu tidak akan menjejaskan peluang beliau untuk bertanding dalam dua kerusi dalam satu masa untuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

“Tujuan pengumuman ini adalah supaya masyarakat di Parlimen Bandar Tun Razak tertanya-tanya,” kata Abdul Khalid.

Dalam PRU-12 lepas, Abdul Khalid berjaya menewaskan calon Barisan Nasional (BN) dan penyandang kerusi Bandar Tun Razak, Datuk Tan Chai Ho dengan memenangi mendapat majoriti 2,515.

Abdul Khalid memperoleh 28,123 undi berbanding 25,608 undi yang diperolehi Chai Ho.

Leave a Reply

Your email address will not be published.