Categories
SELANGOR

Gotong Royong Bersih Kawasan Perumahan Erat Hubungan Kejiranan

SUBANG JAYA, 27 OKT : Bagi mencegah pembiakan nyamuk Aedes dan menghijaukan kawasan sekitar, penduduk di Jalan USJ 3/2 di sini berganding bahu menyertai program gotong-royong di taman perumahan mereka awal pagi tadi.

Program itu dianjurkan penduduk setempat bersama-sama Komuniti Bomba Subang Jaya dan turut dihadiri Adun Subang Jaya, Hannah Yeoh dan Ahli Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ), Dr Loi Kheng Min.

Ia disertai kira-kira 30 penduduk setempat termasuk golongan muda.

Hannah dalam ucapannya berkata, program gotong-royong itu mendapat sambutan menggalakkan daripada daripada penduduk sekitar dan memberi pelbagai manfaat kepada mereka.

“Walaupun ramai umat Islam pulang ke kampung halaman, tetapi penduduk lain masih bersemangat membersihkan kawasan sekitar. Bagi aktiviti hari ini, MPSJ menyediakan tong roro untuk kerja-kerja pembersihan.

“Program seumpama ini mampu mewujudkan kerjasama erat sesama penduduk tanpa mengira bangsa atau fahaman politik dan juga dengan MPSJ selaku pihak berkuasa di kawasan ini,” katanya.

Beliau berkata, bagi pelaksanaan aktiviti seumpama itu, DUN Subang Jaya tmemperuntukkan sebanyak RM5000 tahun ini untuk manfaat penduduk.

Sehubungan itu, beliau berharap supaya aktiviti ini dapat diteruskan oleh masyarakat di masa akan datang.

“Pendekatan gotong-royong membersihkan kawasan sekitar bersama penduduk jarang sekali dilihat diamalkan oleh masyarakat dalam bandar dan kita harap melalui program seperti ini ia dapat menghidupkan kembali semangat hidup bermasyarakat di bandar,” katanya lagi.

Selain gotong-royong, penduduk turut diberi demonstrasi cara-cara pemadaman api oleh Komuniti Bomba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.